Macovei, sfat pentru Klaus Iohannis: Să nu o mai scalde cu independenţa justiţiei. Fără MCV nu aveam azi DNA

Monica Macovei susţine că preşedintele Klaus Iohannis a greşit prin declaraţiile făcute, atât la CSM, cât şi în interviul acordat miercuri, cu privire la ridicarea MCV, arătând că "obiectivul României nu este ridicarea MCV", ci "lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibille". 
Filip Stan
08 ian. 2015, 07:21
Macovei, sfat pentru Klaus Iohannis: Să nu o mai scalde cu independenţa justiţiei. Fără MCV nu aveam azi DNA

Marți, Klaus Iohannis a afirmat, la sedinta CSM, că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar România sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita: „Cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare”.

La scurt timp dupa declaratiile facute de Klaus Iohannis la sedinta CSM, europarlamentarul Monica Macovei reacţiona pe contul sau de Facebook: „Pâna nu se elimina blocajele politice din drumul justitiei, MCV trebuie sa ramâna pentru functionarea dreapta si independenta a justitiei”. Ca într-un joc de sah politic, ieri, Klaus Iohannis a revenit cu o noua ”mutare” privind MCV, precizând: ”N-am spus ca trebuie sa ridicam MCV acum sau pentru ca mie nu-mi place. Eu vreau sa devenim atât de buni încât acest instrument sa nu mai fie necesar. Sper sa ajungem în acest punct când actualul parlament si actualul CSM îsi încheie mandatul”.

Mugur Isărescu: M-am întâlnit cu preşedintele Iohannis şi înainte şi după alegeri

În urma explicaţiilor de miercuri ale lui Klaus Iohannis, de la Adevarul Live, Monica Macovei, a declarat, pentru ”Ring”, că şeful statului persistă să greşească.
 
Trebuie sa se înteleaga foarte bine faptul ca, în primul rând, obiectivul României nu este ridicarea MCV. Obiectivul României este ca lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibile. Definitive si ireversibile, indiferent cine vine la putere. De asta si consider ca presedintele Iohannis a pus gresit problema ieri (n.r. – marti) si astazi (n.r. – ieri) a reluat-o tot gresit. Problema nu este eliminarea MCV într-un an, în doi, în trei, ci rezolvarea acestei chestiuni privind independenta totala pentru justitie în lupta împotriva coruptiei. Si, cand spun asta, ma refer la lipsa interventiilor politice. Sa nu uitam ca toti cei cercetati au intervenit în Justitie.

Si Ponta a intervenit în justitie, de exemplu, în dosarul Lukoil sau în altele. La fel au intervenit si politicieni cercetati, dar si necercetati. Sau, de exemplu, amenitari din partea politicienilor: vezi, foarte recent, cazul Voiculescu, împotriva judecatorilor care l-au condamnat. Toate acestea se contabilizeaza ca lipsa de vointa politica în a continua lupta cu coruptia. Si, cat timp va exista aceasta lipsa de vointa politica, justitia va fi sub presiune si, implicit, ca o consecinta, MCV-ul nu se va ridica. ”, a spus Macovei.

Ce-ar fi trebuit sa spuna Iohannis? «Haideti, dragi politicieni, sa lucram cu totii sa nu mai fie amenintata justitia si sa se ridice imunitatea imediat pentru ca este blocata justitia». Asta ar fi trebuit sa spuna. Ceea ce trebuia sa propuna Klaus Iohannis era sa se ridice imediat si fara exceptie imunitatea parlamentarilor si a ministrilor parlamentari care au dosare penale; sa se adopte regulamentul Camerei, care prevede vot public si ridicarea imunitatii în 48 de ore. Si, aici, chiar îi sugerez direct, ca, în Parlament, exista un proiect de lege de schimbare a regulamentului Camerei Deputatilor.

Acest proiect care zace acolo a fost depus de fostul PDL, actualul PNL, adica partidul care-l sustine pe presedinte. Si acest proiect prevede ridicarea imunitatii în 48 de ore, vot public si nu secret la ridicarea imunitatii, ca sa vada toata lumea cum voteaza parlamentarii alesi de oameni si, în al treilea rand, prevede sa nu mai existe analiza probelor: fara analiza probelor, ca asta nu este treaba parlamentarilor. Repet, acest proiect zace. Sa faca bine si sa-l propulseze PNL-ul si sa fie adoptat. Acesta ar fi un pas bun pentru lupta împotriva coruptiei. Si implicit pentru MCV, daca de MCV îi doare pe politicieni. De asemenea, sa se opreasca orice fel de declaratie publica împotriva coruptiei. Adica preferam ca presedintele Johannis sa faca apel la politicieni sa nu mai faca declaratii publice împotriva justitiei, împotriva judecatorilor si procurorilor, împotriva DNA. Adica preferam ca presedintele Iohannis sa aiba declaratii foarte transante si sa nu o scalde cu independenta justitiei, mai ales în lupta cu coruptia politica. Pentru ca aici intervine politicul. Nu intervine cand este cercetat nea Gheorghe ca se cearta pe un teren cu vecinul. Atunci cand sunt politicienii cercetati, atunci riscam ca justitia sa fie amenintata. Si atunci a si fost amenintata, dupa cum am vazut cu totii. Si aici trebuie afirmatii transante si foarte transante. Începand cu schimbarea regulamentulul Camerei privind ridicarea imunitatii”, a răspuns fostul ministru al Justiţiei.

Klaus Iohannis, reacţie la criticile privind decorarea lui Octav Bjoza

În final, Monica Macovei a tinut sa precizeze: „Revenirea de astazi (n.r. ieri) a presedintelui Iohannis apropo de MCV nu a fost convingatoare. Presedintele Iohannis trebuie sa aiba pozitii foarte transante si sa înceapa sa ia masuri simple si clare, inclusiv sa fie dati afara din PNL toti cei care au votat scoaterea parlamentarilor din competenta unui sfert din codul penal. Iohannis poate sa faca asta în PNL si, la randul sau, ca presedinte, sa-i ceara lui Ponta sa dea afara din PSD, daca tot se adreseaza domnul Johannis întregii clase politice. Haide sa punem punctul pe I !

De ce avem înca MCV?!…Pentru ca nu avem vointa politica ireversibila, clara si totala pentru lupta cu coruptia politica. Si, cand ai politicieni cercetati si condamnati, sigur ca e mult mai greu sa accepte asta. Dar… asta-i viata, trebuie sa accepte! Iar daca nu accepta, trebuie sa stie ca este o batalie, nu e un consens. Trebuie lucrat în primul rand cu acesti politicieni si cu sefii lor de partid. Aici este cheia MCV-ului. Nu MCV-ul în sine, care este foarte bun. Fara MCV, astazi nu aveam DNA, nu aveam ANI, nu aveam declaratiilr de avere si dec interese, nu aveam infractiunea de conflict de interese. Nu aveam multe fara MCV. Dar si MCV mai are lucruri de facut…”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Copacii pe care nu ai voie să îi plantezi lângă gardul comun. Vecinul te poate amenda
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte