Macovei, sfat pentru Klaus Iohannis: Să nu o mai scalde cu independenţa justiţiei. Fără MCV nu aveam azi DNA

Monica Macovei susţine că preşedintele Klaus Iohannis a greşit prin declaraţiile făcute, atât la CSM, cât şi în interviul acordat miercuri, cu privire la ridicarea MCV, arătând că "obiectivul României nu este ridicarea MCV", ci "lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibille". 
Filip Stan
08 ian. 2015, 07:21
Macovei, sfat pentru Klaus Iohannis: Să nu o mai scalde cu independenţa justiţiei. Fără MCV nu aveam azi DNA

Marți, Klaus Iohannis a afirmat, la sedinta CSM, că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar România sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita: „Cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare”.

La scurt timp dupa declaratiile facute de Klaus Iohannis la sedinta CSM, europarlamentarul Monica Macovei reacţiona pe contul sau de Facebook: „Pâna nu se elimina blocajele politice din drumul justitiei, MCV trebuie sa ramâna pentru functionarea dreapta si independenta a justitiei”. Ca într-un joc de sah politic, ieri, Klaus Iohannis a revenit cu o noua ”mutare” privind MCV, precizând: ”N-am spus ca trebuie sa ridicam MCV acum sau pentru ca mie nu-mi place. Eu vreau sa devenim atât de buni încât acest instrument sa nu mai fie necesar. Sper sa ajungem în acest punct când actualul parlament si actualul CSM îsi încheie mandatul”.

Mugur Isărescu: M-am întâlnit cu preşedintele Iohannis şi înainte şi după alegeri

În urma explicaţiilor de miercuri ale lui Klaus Iohannis, de la Adevarul Live, Monica Macovei, a declarat, pentru ”Ring”, că şeful statului persistă să greşească.
 
Trebuie sa se înteleaga foarte bine faptul ca, în primul rând, obiectivul României nu este ridicarea MCV. Obiectivul României este ca lupta împotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibile. Definitive si ireversibile, indiferent cine vine la putere. De asta si consider ca presedintele Iohannis a pus gresit problema ieri (n.r. – marti) si astazi (n.r. – ieri) a reluat-o tot gresit. Problema nu este eliminarea MCV într-un an, în doi, în trei, ci rezolvarea acestei chestiuni privind independenta totala pentru justitie în lupta împotriva coruptiei. Si, cand spun asta, ma refer la lipsa interventiilor politice. Sa nu uitam ca toti cei cercetati au intervenit în Justitie.

Si Ponta a intervenit în justitie, de exemplu, în dosarul Lukoil sau în altele. La fel au intervenit si politicieni cercetati, dar si necercetati. Sau, de exemplu, amenitari din partea politicienilor: vezi, foarte recent, cazul Voiculescu, împotriva judecatorilor care l-au condamnat. Toate acestea se contabilizeaza ca lipsa de vointa politica în a continua lupta cu coruptia. Si, cat timp va exista aceasta lipsa de vointa politica, justitia va fi sub presiune si, implicit, ca o consecinta, MCV-ul nu se va ridica. ”, a spus Macovei.

Ce-ar fi trebuit sa spuna Iohannis? «Haideti, dragi politicieni, sa lucram cu totii sa nu mai fie amenintata justitia si sa se ridice imunitatea imediat pentru ca este blocata justitia». Asta ar fi trebuit sa spuna. Ceea ce trebuia sa propuna Klaus Iohannis era sa se ridice imediat si fara exceptie imunitatea parlamentarilor si a ministrilor parlamentari care au dosare penale; sa se adopte regulamentul Camerei, care prevede vot public si ridicarea imunitatii în 48 de ore. Si, aici, chiar îi sugerez direct, ca, în Parlament, exista un proiect de lege de schimbare a regulamentului Camerei Deputatilor.

Acest proiect care zace acolo a fost depus de fostul PDL, actualul PNL, adica partidul care-l sustine pe presedinte. Si acest proiect prevede ridicarea imunitatii în 48 de ore, vot public si nu secret la ridicarea imunitatii, ca sa vada toata lumea cum voteaza parlamentarii alesi de oameni si, în al treilea rand, prevede sa nu mai existe analiza probelor: fara analiza probelor, ca asta nu este treaba parlamentarilor. Repet, acest proiect zace. Sa faca bine si sa-l propulseze PNL-ul si sa fie adoptat. Acesta ar fi un pas bun pentru lupta împotriva coruptiei. Si implicit pentru MCV, daca de MCV îi doare pe politicieni. De asemenea, sa se opreasca orice fel de declaratie publica împotriva coruptiei. Adica preferam ca presedintele Johannis sa faca apel la politicieni sa nu mai faca declaratii publice împotriva justitiei, împotriva judecatorilor si procurorilor, împotriva DNA. Adica preferam ca presedintele Iohannis sa aiba declaratii foarte transante si sa nu o scalde cu independenta justitiei, mai ales în lupta cu coruptia politica. Pentru ca aici intervine politicul. Nu intervine cand este cercetat nea Gheorghe ca se cearta pe un teren cu vecinul. Atunci cand sunt politicienii cercetati, atunci riscam ca justitia sa fie amenintata. Si atunci a si fost amenintata, dupa cum am vazut cu totii. Si aici trebuie afirmatii transante si foarte transante. Începand cu schimbarea regulamentulul Camerei privind ridicarea imunitatii”, a răspuns fostul ministru al Justiţiei.

Klaus Iohannis, reacţie la criticile privind decorarea lui Octav Bjoza

În final, Monica Macovei a tinut sa precizeze: „Revenirea de astazi (n.r. ieri) a presedintelui Iohannis apropo de MCV nu a fost convingatoare. Presedintele Iohannis trebuie sa aiba pozitii foarte transante si sa înceapa sa ia masuri simple si clare, inclusiv sa fie dati afara din PNL toti cei care au votat scoaterea parlamentarilor din competenta unui sfert din codul penal. Iohannis poate sa faca asta în PNL si, la randul sau, ca presedinte, sa-i ceara lui Ponta sa dea afara din PSD, daca tot se adreseaza domnul Johannis întregii clase politice. Haide sa punem punctul pe I !

De ce avem înca MCV?!…Pentru ca nu avem vointa politica ireversibila, clara si totala pentru lupta cu coruptia politica. Si, cand ai politicieni cercetati si condamnati, sigur ca e mult mai greu sa accepte asta. Dar… asta-i viata, trebuie sa accepte! Iar daca nu accepta, trebuie sa stie ca este o batalie, nu e un consens. Trebuie lucrat în primul rand cu acesti politicieni si cu sefii lor de partid. Aici este cheia MCV-ului. Nu MCV-ul în sine, care este foarte bun. Fara MCV, astazi nu aveam DNA, nu aveam ANI, nu aveam declaratiilr de avere si dec interese, nu aveam infractiunea de conflict de interese. Nu aveam multe fara MCV. Dar si MCV mai are lucruri de facut…”.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9