„Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidenţială, noi am mutat finanţarea electorală de la baroni la cetăţeni. Principala problemă pentru care suntem amendaţi este că nu am fi putut „demonstra” identitatea donatorilor pentru plăţile primite prin Paypal. (…) Vom contesta în instanţă Raportul AEP”, a spus Monica Macovei într-un comunicat de presă.
Ea susţine că identitatea donatorilor prin Paypal a fost verificată în timpul campaniei, contactând oamenii care au făcut plăţile şi rugându-i să trimită copii scanate după Cartea de Identitate sau alte documente de identitate. „Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind însoţite de fişe de donaţie asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor şi întreba dacă ei au fost donatori”, a arătat Macovei.
Europarlamentarul mai precizează că AEP susţine că „se impune interzicerea acestei surse de finanţare din lipsa transparenţei provenienţei sumelor încasate”.
„La alegerile prezidenţiale, echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanţarea electorală. Am cerut cetăţenilor să îşi susţină financiar candidaţii în care cred şi să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanţatori, care apoi vor ceva în schimb şi aşa devin ‘clientela politică’. Acesta este şi primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanţare a campaniilor şi partidelor politice care se practica în toate ţările cu democraţii solide”, a punctat Macovei.
În opinia sa, actuala lege este gândită pentru donatori puţini şi mari. „Am cerut în campania electorală susţinătorilor noştri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanţa campania. Reacţia a fost fabuloasă: am primit mii de donaţii mici”, a explicat Monica Macovei.
Potrivit rapoartelor AEP privind rezultatul controlului finanţării campaniei prezidenţiale din 2014 s-a constatat o încălcare a Legii finanţării partidelor politice de către candidatul PMP, ACL, PSD, PER şi candidaţii independenţi Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei.
În urma controlului, AEP a constatat că în majoritatea cazurilor s-au încălcat prevederile Legii finanţării partidelor, în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate „denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat”, dar şi „denumirea operatorului economic care le-a realizat”.