În timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, Macron şi Zelenski „au împărtăşit aceeaşi cerere de retragere a forţelor ruseşti din zonă pentru a garanta siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare”, a precizat Palatul Elysee într-un comunicat, informează.
Macron l-a întrebat, de asemenea, pe Zelenski „despre evoluţia conflictului pe teren şi despre nevoile Ucrainei şi modul în care Franţa ar putea contribui la satisfacerea acestora”, a precizat preşedinţia franceză, citată de News.ro.
Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul într-un comunicat, informează Mediafax.
Președintele francez „a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forțele ruse să își retragă armele grele și ușoare de la centrală și ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranței sitului”, a precizat Elysee.
Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele „consecinţe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.
În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalația se află pe linia de foc dintre ocupanții ruși și forțele ucrainene.
Elysee a adăugat că Macron „va vorbi din nou cu președintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranța centralei nucleare de la Zaporojie”.
În ceea ce privește problema securității alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina și Turcia, sub supravegherea Națiunilor Unite, funcționează.
Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), într-un comunicat de presă, transmite Reuters.
Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.
Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.
„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea „rămâne ridicat”, ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala „pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie”.
Citeşte şi: Un oraș cheie este pe cale să cadă. Ucraina: „Rușii își scot uniformele și fug”