„Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (ucrainenii) când ei o vor decide”, a adăugat Macron în cursul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant’Egidio.
Macron a justificat de asemenea sprijinul occidental acordat Kievului, „ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide”.
„Pacea se construieşte cu celălalt, care este inamic astăzi, în jurul unei mese”, a estimat el, în faţa a sute de responsabili politici şi religioşi din lumea întreagă reuniţi pentru un summit de trei zile, organizat de comunitatea italiană Sant’Egidio.
„Să vorbeşti despre pace şi să ceri pace astăzi poate avea ceva insuportabil pentru cei şi cele care se luptă pentru libertatea lor şi le poate da sentimentul că sunt trădaţi într-un fel”, a recunoscut preşedintele francez. Dar el a repetat că trebuie să ai „curajul” de „a dori pace”, chiar dacă „să-ţi imaginezi pacea în timp de război” este „cel mai de neconceput lucru”. El a estimat totuşi că pacea nu trebuie să fie „capturată de puterea rusă”, nici să fie „consacrarea legii celui mai puternic”, „nici încetarea focului, care ar consacra o stare de fapt”.
Într-o pledoarie pentru „universalism”, Emmanuel Macron, care s-a prezentat ca „preşedintele unei Republici laice care are o istorie uneori complexă cu religiile”, le-a cerut acestora din urmă să „reziste”. „Această datorie de rezistenţă a religiilor” este „cea care constă în a apăra demnitatea fiecăruia”, a nu ceda niciodată în vreun fel impulsului de puritate pe care unii ar vrea să o invoce”, a afirmat el.
Şeful statului francez a sosit duminică după-amiază la Roma şi a fost primit luni dimineaţă de papa Francisc pentru o audienţă privată la Vatican, a treia între cei doi lideri de la alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte în 2017.
Macron îşi asumă misiunea de la începutul conflictului ucrainean în februarie de a continua să discute cu omologul său rus Vladimir Putin, spre deosebire de alţi lideri occidentali şi în special de preşedintele american Joe Biden.
El a mai pledat vineri la Bruxelles în favoarea revenirii Kievului şi Moscovei „la masa negocierilor” când aceasta va fi „acceptabil” pentru preşedintele Volodimir Zelenski, dar şi „cât mai curând posibil”.
Citeşte şi: Grupul de luptă al NATO din România a primit două convoaie de tehnică militară franceză