Liderul francez a avertizat despre o criză globală a „democrațiilor liberale” occidentale, când a fost întrebat de Jake Tapper, autorul interviului, despre tendința de răspândire a naționalismului, populismului și rasismului în Europa și SUA. „Cred că avem o mare criză a democrațiilor, a ceea ce aș numi democrații liberale. De ce? În primul rând, pentru că a fi societăți deschise și a fi democrații deschise și foarte cooperante pune presiune asupra poporului tău, îl destabilizează”, a spus Macron.
„Și de aceea trebuie să articulăm întotdeauna respectul pentru voința oamenilor, referințele clasei de mijloc și toate progresele făcute de democrațiile noastre, primind diferite culturi, fiind deschiși și cooperanți. Aceasta este o chestiune de echilibru. Este clar că în ultimii ani am avut o presiune din ce în ce mai mare asupra societăților noastre și ne aflăm în punctul în care, în diferitele noastre țări, există ceea ce aș numi o criză a clasei de mijloc”.
Emmanuel Macron a comentat şi ordinul de mobilizare dat de Vladimir Putin, considerând greşită acţiunea preşedintelui rus. „Cu câteva luni în urmă, Vladimir Putin transmitea un mesaj: „Am fost agresat de NATO, ei au declanșat situația și doar am reacționat”. Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să intre în război, liderul care a decis să escaladeze este președintele Putin”, a spus el.
„Nu am o explicație rațională. Mi se pare că această invazie este o combinație de resentimente, strategie de hegemonie în regiune și, aș spune, consecințele COVID-19, izolare”, a mai afirmat Macron.
„Cred că în logica lucrurilor – și aici nu încerc să găsesc o explicație sau să-l scuz cumva – trebuie să luăm în calcul că există o frustrare din partea rusă. El a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar așa gândește el și trebuie să înțelegem asta„, a conchis şeful statului francez, în interviul pentru CNN.