În timp ce Germania şi Franţa au impus carantina pentru persoanele venite din Marea Britanie, această măsură nu se mai aplică în Spania sau Portugalia, pentru că aceste ţări nu doresc să piardă veniturile obţinute de pe urma numeroşilor turişti britanici. În zona capitalei portugheze Lisabona, peste jumătate din noile cazuri de COVID-19 sunt cu varianta Delta. ”Suntem evident îngrijoraţi de varianta Delta”, a spus Merkel în faţa presei la sosirea la summit, în timp ce Macron a îndemnat statele UE să fie extrem de vigilente în privinţa acestei variante mai contagioase şi să ia în mod coordonat deciziile asupra deschiderii graniţelor pentru călătoriile dinspre statele terţe, potrivit express.co.uk.
Avertismentele lui Merkel şi Macron survin în contextul în care premierul britanic Boris Johnson a anunţat că vor fi permise în curând călătoriile în afara Marii Britanii pentru persoanele complet vaccinate. În cadrul măsurilor antiepidemice, guvernul de la Londra a restricţionat nu doar intrările în ţară, ci şi călătoriile neesenţiale ale cetăţenilor britanici în străinătate.
În acelaşi timp, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august. „Este foarte probabil ca varianta Delta să circule pe scară largă pe timpul verii, mai ales în rândul tinerilor care nu sunt vizaţi de vaccinare”, a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-un comunicat.
Totodată, ECDC invită statele la prudenţă în ce priveşte relaxarea măsurilor sanitare împotriva coronavirusului. Potrivit scenariilor agenţiei de la Stockholm, „orice relaxare pe timpul verii a măsurilor care erau în vigoare în UE/SEE la începutul lunii iunie ar putea antrena o creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri zilnice în toate grupele de vârstă„.
Această evoluţie ar conduce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese, „care ar putea atinge aceleaşi niveluri ca în toamna lui 2020 dacă nu se va lua nicio măsură suplimentară„, mai avertizează ECDC.