În cursul dimineţii, Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May au avut o conversaţie telefonică.
„De la începutul săptămânii, Marea Britanie a informat îndeaproape Franţa în privinţa probelor adunate de către anchetatorii britanici şi a elementelor care demonstrează responsabilitatea Rusiei în atac. Franţa împărtăşeşte evaluarea Marii Britanii potrivit căreia nu există nicio altă explicaţie plauzibilă, condamnă acest atac inacceptabil şi reiterează solidaritatea cu aliatul Franţei”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei Franţei.
Macron şi May au condamnat „folosirea armelor chimice” şi au convenit „asupra importanţei unităţii europene şi transatlantice” ca răspuns la otrăvirea fostului spion rus.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat că Franţa îşi va coordona cu Marea Britanie măsurile în raport cu incidentul din oraşul englez Salisbury.
Tot joi, în cadrul unei vizite în centrul Franţei, Emmanuel Macron a declarat că serviciile franceze de informaţii au colaborat cu serviciile britanice de informaţii, pentru a confirma implicarea Rusiei în atacul cu o substanţă neurotoxică.
„Totul indică spre o responsabilitate a Rusiei. Voi discuta acest subiect cu Angela Merkel în cadrul întâlnirii de vineri”, a mai spus Macron.
„Voi anunţa în zilele următoare măsurile pe care intenţionăm să le luăm”, a spus Macron, precizând că urmează să aibă o întâlnire vineri cu cancelarul german Angela Merkel, în cursul serii, la Palatul Elysee.
El nu a indicat dacă aceste măsuri vor viza direct Rusia.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.
În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.