Şeful Ambulanței Prahova a scos la concurs un post pentru el însuşi! Mădălin Ipatie îşi aprobă singur cariera de medic anestezist
Ultimele informații despre managerul interimar al Serviciului de Ambulanță Prahova, Madalin Ipatie, aduc în atenție o serie de întrebări legate de integritatea sa în managementul serviciului și în procesele de recrutare.
S-ar părea că Ipatie a recurs la o mișcare cel puțin dubioasă pentru a-și asigura o poziție permanentă, plătită cu mii de euro, și anume, participarea la un concurs pe care l-a inițiat tot el pentru un post de medic anestezist în cadrul SAJ Prahova.
Ipatie ar fi luat această decizie după ce au apărut zvonuri privind înlocuirea sa din funcție. În încercarea de a-și asigura o poziție stabilă, șeful Ambulanței Prahova și-a scos singur postul la concurs, fiind ulterior singurul candidat înscris și, surprinzător sau nu, admis la analiza și evaluarea activității.
Această manevră ridică serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea, transparența și moralitatea acțiunilor lui Ipatie. Este etic ca un manager să își organizeze propriul concurs pentru un post în cadrul instituției pe care o conduce? Cu atât mai mult, când acesta este singurul candidat și, implicit, cel care decide asupra propriului său succes în evaluare?
Pe lângă suspiciunile legate de moralitatea acțiunii sale, această situație ridică și întrebări legate de integritatea procesului de recrutare și de calitatea evaluării. Este rezonabil să avem încredere în obiectivitatea evaluării lui Ipatie, ținând cont că acesta s-a numit pe sine însuși medic anestezist în cadrul instituției?
Situația este cu atât mai gravă cu cât vorbim despre ATI, un segment în care este esențial să existe garanții că procesul de selecție și evaluare a candidaților este transparent și imparțial, pentru a asigura că cei mai competenți și merituoși profesioniști sunt selectați.
Mădălin Ipatie nu se află, însă, la primul derapaj. Șeful de serviciu a „omis”, intenționat sau nu, să își declare multe și mari sume în declarația de avere.
Este vorba despre o serie de activități remunerate pe care Ipatie pare să le fi desfășurat în paralel cu funcțiile oficiale, iar aici se nasc întrebări serioase asupra gestionării timpului său și a posibilelor conflicte de interese. Conform informațiilor recente, între 2018 și prezent, Ipatie ar fi prestat un număr impresionant de garzi pentru diverse instituții medicale din Prahova, inclusiv pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina.
Aceste activități, însumând între 70 și 130 de garzi pentru Spitalul Județean și un minim de 80 de garzi pentru Spitalul Municipal Câmpina, ridică îndoieli cu privire la capacitatea sa de a le desfășura în timpul liber, în paralel cu responsabilitățile de manager al Ambulanței Prahova. În plus, există suspiciuni că Ipatie ar fi prestat servicii în calitate de anestezist pentru clinici private, precum UROMED Ploiești și DENTIRAD Plopeni, fără ca aceste activități sau veniturile corespunzătoare să fie menționate în declarația sa de avere.
Presupunerile în cauză ridică întrebări legate de posibile conflicte de interese, mai ales în contextul în care Clinica DENTIRAD furnizează servicii de medicină muncii pentru SAJ Prahova începând cu anul 2022. Totodată, suspiciuni există şi în legătură cu posibila colaborare a lui Ipatie cu alte clinici private, cum ar fi Hyperclinica MedLife Ploiești, unde pare să fi fost sau să fie încă angajat, la negru.
Este esențial să se clarifice dacă aceste activități sunt compatibile cu poziția sa oficială și să se investigheze orice posibile conflicte de interese sau practici ilegale.
Agenția Națională de Integritate și Direcția Națională Anticorupție ar trebui să investigheze cu atenție situația lui Madalin Ipatie și să aducă lumină asupra aparentelor „omisiuni” din declarația sa de avere, pentru a ne asigura că toți funcționarii publici respectă standardele de etică și integritate și să se ia măsurile corespunzătoare în cazul în care se constată abateri sau încălcări ale legii.