Avertismentele legate de gradul de poluare din Beijing au atins cote alarmante în ultimul an, copiii şi vârstinicii fiind adesea sfătuiţi să nu iasă din casă până ce calitatea aerului nu se ameliorează. Totodată, lipsa luminii naturale, pe care smogul şi noxele o blochează, a devenit o problemă crucială pentru locuitorii capitalei chineze. Astfel, autorităţile au găsit o „soluţie” să atenueze această problemă, flosind plasmele uriaşe din spaţiul public, pe care, de regulă, se proiectează clipuri publicitate, pentru a transmite înregistrări cu apusuri de soare.
Principalele surse de poluare a aerului sunt arderea cărbunelui şi emisiile maşinilor care, în ciuda măsurilor din ce în ce mai susţinute ale autorităţilor, continuă să învăluie oraşul într-un nor de smog, cu efecte extrem de dăunătoare pentru sănătate. O astfel de măsură, ironizată pentru caracterul ei absurd, constă în confiscarea grătarelor locuitorilor, pentru a reduce din poluare. Totodată, cel mai tânăr pacient chinez diagnosticat cu cancer la plămâni are doar opt ani.
Potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua, primarul Beijingului a promis că va reduce cantitatea de cărbune ars cu 2.6 milioane de tone şi că va investi peste două miliarde de dolari pentru combaterea poluării. Până la primele efecte vizibile însă, locuitorii continuă se se confrunte cu grave probleme de sănătate, fiind obligaţi să poate măşti de protecţie şi să privească apusul soarelui doar pe ecran.