„Ieri şase din muncitorii români aflaţi la muncă în Libia şi care aveau un conflict cu angajatorul libian, care le reţinuse paşapoartele, au ajuns în ţară. A fost nevoie de eforturi extrem de serioase ale centralei MAE şi ale ambasadei noastre la Tripoli pentru ca muncitorii români să revină în ţară”, a declarat Titus Corlăţean.
El a precizat că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă înainte să plece la muncă în străinătate oamenii s-ar informa ce condiţii de muncă şi de viaţă îi aşteaptă acolo şi dacă firmele la care vor să se angajeze au sau nu probleme. În acest sens, ministrul de Externe a declarat că ministerul pe care îl conduce desfăşoară o campanie împotriva traficului de persoane.
Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia şi au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieşire din această ţară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, şase dintre aceştia urmând să ajungă joi în România, informa MAE, joi.
MAE informa, pe 1 septembrie 2013, că în faţa Ambasadei României la Tripoli s-a prezentat un grup format din aproximativ 35 de muncitori români, sosiţi în Libia prin intermediul firmei româneşti S.C. Interest Construct Euroart SRL, pentru a lucra în domeniul construcţiilor civile, în interesul societăţii libiene Rwafil Group. Acţiunea muncitorilor români, nemulţumiţi de relaţia cu angajatorul, era, potrivit MAE, o formă de protest faţă de situaţia în care se află şi de sensibilizare a autorităţilor libiene pentru a interveni în rezolvarea cazului.