„Cetăţenii români Mădălin Vânătoru şi Veronica Lazarovici au semnalat situaţia apărută pe aeroportul din Auckland şi Ambasadei României la Canberra (Australia), care este acreditată să reprezinte România la nivel diplomatic în Noua Zeelandă. Misiunea României la Canberra a solicitat explicaţii în legătură cu acest incident autorităţilor neozeelandeze, prin intermediul consulului onorific al României la Wellington (Noua Zeelandă). În acelaşi sens a fost contactată şi Ambasada Noii Zeelande la Canberra. Până în prezent, nu s-a primit un răspuns oficial din partea autorităţilor neozeelandeze”, a precizat MAE joi.
De asemenea, în ceea ce priveşte regimul călătoriilor cetăţenilor români în Noua Zeelandă, MAE precizează că exceptarea de la obligativitatea vizei se aplică numai pentru un sejur de scurtă durată, respectiv pentru maxim 90 zile într-un interval de şase luni. Pentru şederi a căror durată depăşeşte această perioadă (în scop de studii, angajare în muncă, emigrare etc.) este necesară obţinerea în prealabil a unei vize de intrare speciale, care poate fi solicitată de la Ambasada Noii Zeelande la Bruxelles.
Totodată, MAE subliniază că, deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.
Un cuplu de români afirmă că au fost „umiliţi” de către un angajat al Serviciului de Imigraţie din Noua Zeelandă (INZ) pe aeroportul din Auckland, după care au fost trimişi înapoi acasă cu avionul, a relatat postul naţional neozeelandez de televiziune TVNZ în pagina electronică de marţi.