„Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Cairo continuă să monitorizeze acest caz şi menţin o legătură permanentă cu toţi cei implicaţi în rezolvarea cazului – armatorul, agentul vamal, avocatul angajat al cetăţenilor români, autorităţile egiptene”, se menţionează într-o precizare transmisă de MAE.
De asemenea, au fost întreprinse demersuri şi pe lângă Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara, dat fiind că armatorul navei provine din Turcia. MAE este în contact şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor din România şi firma angajatoare :Standard Shipping” din Constanţa.
„Între altele, s-a solicitat asigurarea asistenţei medicale pentru marinarii români, respectarea legislaţiei internaţionale privind schimbul de echipaj şi aprobarea deplasării în portul Suez a unui reprezentant al misiunii diplomatice române. În urma acestor demersuri, un medic a fost adus la bordul navei, iar marinarii care au solicitat îngrijiri medicale în regim de spitalizare au fost transportaţi cu o şalupă la un spital din proximitate”, evidenţiază MAE.
De asemenea, Ministerul de Externe mai arată că sechestrarea navei de autorităţile egiptene a fost determinată de un litigiu de natură strict comercială, a cărui soluţionare excede competenţele consulare, însă marinarii români vor primi în continuare asistenţă consulară prioritară din partea misiunii diplomatice a României de la Cairo.
Douăzeci şi nouă de marinari români care fac parte din echipajul unei nave sub pavilion britanic reţinută în Portul Adabiya din Egipt din cauza unor probleme tehnice cer sprijinul autorităţilor române pentru a-şi recupera salariile restante şi a se întoarcă în ţară.
Marinarii au cerut ajutorul autorităţilor române, prin mai multe scrisori, pentru a-şi recupera salariile restante şi a putea să se întoarcă acasă.
Reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, a spus că vasul RO-RO „Olympus”, sub pavilion britanic, la bordul căruia se află un echipaj format din 35 de marinari, 29 de români şi şase georgieni, a fost reţinut în urmă cu două luni în rada exterioară a portului egiptean Adabiya, din cauza unor probleme tehnice.
„Vinovat este armatorul navei, pentru că nu a făcut la timp reparaţiile necesare, iar nava a ajuns în această situaţie. Ulterior, s-au adăugat datoriile pentru staţionare şi neplata salariilor către echipaj. Este vorba despre aproximativ 55.000 de dolari către autorităţile portuare şi alte 200.000 de dolari către membri de echipaj. Echipajul este neplătit din luna ianuarie”, a declarat Adrian Mihălcioiu.