Mai mult, parlamentarii moldoveni susțin că aud pentru prima dată despre o inițiativă privind introducerea vizelor pentru cetățenii ruși și cataloghează această informație drept un fals mediatic, potrivit Deschide.md.
Președintele Igor Dodon a afirmat că se opune introducerii regimului de vize pentru cetățenii Federației Ruse într-o declarație apărută marți în semioficiosul rusesc Izvestia care — citând surse anonime din parlamentul moldovean — a scris că introducerea regimului de vize pentru cetățenii ruși ar fi discutată în prezent în legislativul Republicii Moldova, fără să fi fost însă luată o decizie finală în acest sens.
„Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu văd la ce ar servi asta Republicii Moldova și relațiilor noastre bilaterale, mai ales că în Federația Rusă se află peste 500.000 dintre cetățenii noștri. E limpede că atunci când cineva promovează asemenea idei nu se gândește că asta îi va afecta în primul rând pe cetățenii noștri. Eu consider că este o provocare’, a declarat Igor Dodon, citat de Izvestia.
Președintele moldovean s-a lansat în comentarii fără să verifice dacă parlamentul moldovean a luat într-adevăr în discuție acest subiect, remarcă presa de la Chișinău, adăugând că, totuși, Dodon a spus că ar putea fi vorba de o speculație. Problema este însă că această speculație a fost pe larg mediatizată marți în Rusia și a suscitat numeroase comentarii.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei pentru țările din CSI, Viktor Vodolațki, susține că guvernarea de la Chișinău este inspirată de „patronii din Occident”. Un nou conflict poate fi evitat dacă „Igor Dodon va prelua conducerea în mâinile sale până la Anul Nou”, susține acesta.
„Autoritățile moldovene sunt oprite doar de riscul unui nou Maidan, dar de altă culoare. Președintele Dodon a venit la putere pe valul unor proteste, iar guvernul actual nu vrea ca poporul să ridice drapelul pentru independența Moldovei față de dictatura oligarhilor occidentaliști. Majoritatea locuitorilor acestei țări lucrează în Rusia, unde câștigă banii cu care își hrănesc familiile. Cei care lucrează în România și în Europa sunt de câteva ori mai puțini. Dacă Dodon nu va trece la luarea puterii în mâinile sale, atunci aplicarea vizelor poate începe”, declara demnitarul rus.
În cazul unor măsuri dure împotriva propriilor cetățeni, amenință el, Moscova va reacționa simetric și neîntârziat, „nu ca în cazul diplomaților americani”.
Solicitați de Deschide.md, parlamentarii moldoveni au declarat că în legislativ nu se discută nicio inițiativă privind introducerea unui regim de vize pentru cetățenii ruși și că aud pentru prima dată așa ceva.
Reprezentantul Comisiei pentru securitatea națională, apărare și ordinea publică din parlament, deputatul democrat Artur Reșetnicov a declarat că subiectul este unul artificial: „În cadrul coaliției, acest subiect nu a fost abordat”.
Secretarul Comisiei de politică externă și integrare europeană, democratul Serghei Stati: „Nu cunosc de unde au luat aceasta, de ce Dodon a acceptat să comenteze ceea ce nu există? În primul rând, parlamentul se află în vacanță. Sesiunea este închisă. Care parlament poate lua decizii cu privire la aplicarea sau nu a regimului de vize?!”
Până și colegii socialiști ai lui Dodon infirmă faptul că în legislativ s-ar discuta un proiect privind introducerea regimului de vize cu Rusia. Președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, deputatul socialist Vladimir Țurcan, a declarat că aude pentru prima oară despre această inițiativă: „Nu știu ce petardă informațională mai este și asta. Sunt diferite așa-zise scurgeri direcționate. Aud pentru prima dată. Consider că este vorba despre o situație și o idee total absurde”.
„Nu cunosc nicio inițiativă privind introducerea regimului de vize pentru cetățenii ruși. În cadrul Comisiei de politică externă și integrare europeană nu am discutat niciodată despre o asemenea inițiativă care ar fi în detrimentul cetățenilor din ambele țări. Cel mai probabil, este vorba de o speculație, iar domnul Dodon încearcă să facă capital politic pe marginea ei”, a afirmat și vicepreședintele Comisiei de politică externă și integrare europeană, Valeriu Ghilețchi.