MAE, alături de Volodimir Zelenski, după ce Rusia a publicat o hartă cu Bucovina de Nord restituită României: „Respingem ferm!”

După ce Dmitri Medvedev a publicat o hartă cu teritorii din Ucraina asupra cărora alte state ar avea drepturi istorice și morale, printre care și România, oficialii de la București au reacționat virulent. 
Filip Stan
28 iul. 2022, 16:02
MAE, alături de Volodimir Zelenski, după ce Rusia a publicat o hartă cu Bucovina de Nord restituită României: „Respingem ferm!

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat joi, 28 iulie, printr-un comunicat. După ce rușii au distribuit o hartă în care Bucovina de Nord apare înapoiată României – după ce a fost „răpită” de URSS, MAE a protestat.

În opinia MAE, harta publicată de ruși este doar un „instrument de propagandă și dezinformare”.

„MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei. MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel, de așa-zise ‘propuneri’ și ‘analize’ care vizează redresenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat MAE.

 

MAE susține Ucraina lui Volodimir Zelenski

 

În acest context, instituția condusă de către Bogdan Aurescu nu are în vedere anexarea teritoriilor românești furate de ruși, lăsate moștenire Ucrainei – Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Obiectivul MAE este susținerea necondiționată a lui Volodimir Zelenski, „sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.

„MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

România este și va rămâne un partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional”, a transmis Bogdan Aurescu.

 

Istorie. Ce teritorii a furat Rusia de la România, lăsate moștenire Ucrainei

 

României i-au fost confiscate de comuniștii ruși următoarele teritorii:

  • Bucovina de Nord, parte a regiunii Cernăuți – teritoriu ocupat de URSS în 1940, printr-un ultimatul adresat statului român, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
  • Ținutul Herța – ocupat de URSS în 1940, oferit gratuit de România Ucrainei, în 1997, în baza unui „tratat de prietenie”. Președintele Emil Constantinescu și ministrul de Externe Adrian Severin au luat decizia, fără un referendum sau un sondaj de opinie.
    Bugeacul, numit și „Basarabia Istorică”, anaexată Ucrainei în anul 1940, tot în urma pactului Ribbentrop-Molotov, din cel de-Al Doilea Război Mondial.
  • Insula Șerpilor, un teritoriu foarte mic, pe mare, dar de o importanță strategică ce nu poate fi neglijată. Insula Șerpilor a fost câștigată de țara noastră în urma tratatului de Pace de la Paris, transferat ilegal de URSS la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și anexat în 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.

În harta prezentată de către Dmitri Medvedev nu a fost ilustrat Bugeacul, teritoriu de mare importanță strategică, pe care rușii țin cu ardoare să-l ocupe.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Șase zodii care vor trăi 3 luni de poveste. Bogăție, fericire și zile perfecte le așteaptă
Capital.ro
E doliu naţional! Am mai pierdut o legendă: A fost un colos al istoriei noastre
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru românii care plătesc facturi la gaz și curent! Ce se întâmplă cu prețurile până la primăvară
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Aventurile lui Celentano în Coreea de Sud. De ce s-a întors Adrian Văncică
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Roxana l-a lăsat din nou pe Salam?! Îşi strigă durerea, în faţa tuturor: 'Cât rău mi-ai făcut...
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Trendul ananasului din magazinele Mercadona generează confuzie în Spania
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...