„În contextul eforturilor susținute la nivelul MAE în sprijinul cetățeanului român semnalat ca fiind răpit pe teritoriul Libiei, menționăm că Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul afacerilor externe și-a continuat activitatea. În cursul zilei de 16 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o nouă reuniune destinată evaluării celor mai recente informații privind situația cetăţeanului român.
În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului și acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român.
Conform instrucțiunilor transmise de Celula de criză, Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile centrale și locale libiene pentru soluționarea cazului. Totodată, a fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României.
Precizăm că Celula de criză îşi continuă în mod susținut activitatea şi colaborează, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României”, se arată într-un comunicat al MAE.
În același context, în dimineața zilei de 17 iulie 2018 conducerea MAE a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la București, pentru coordonarea demersurilor de soluționare a situației. De asemenea, Celula de criză este în permanență în contact cu reprezentanții companiei angajatoare și cu familia cetățeanului român, mai precizează sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe a instituit pentru Libia, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!