MAE anunţă noi condiţii de intrare în Austria, în contextul pandemiei de coronavirus. Noile măsuri se aplică până la 30 iunie.
„Astfel, persoanele care călătoresc în Republica Austria din state pentru care nu au fost emise alerte de călătorie, inclusiv din România, sunt exceptate de la măsura autoizolării, dacă pot dovedi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul unuia dintre aceste state: Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franţa, Liechtenstein, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveţia, Coreea de Sud, Ungaria şi Vatican”, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor de Externe.
De asemenea, intrarea în Austria este permisă în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:
– certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autorităţile competente (cu ser Johnson&Johnson, AstraZeneca, Biontech/Pfizer, Moderna sau Sinopharm), efectuat cu cel mult nouă luni anterior deplasării;
– test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR sau antigen, cu valabilitate de 72 de ore, respectiv 48 de ore de la data prelevării probelor);
– un certificat medical care să ateste recuperarea după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 6 luni) sau o dovadă a prezenţei anticorpilor (nu mai veche de 3 luni).
Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe, în cazul în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condiţiile de mai sus, persoana respectivă trebuie să facă, în cel mult 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular sau antigen pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal. Copiii cu vârsta de până la zece ani sunt exceptaţi de la obligaţia de testare.
MAE aminteşte că toate persoanele care intră în Republica Austria trebuie să se înregistreze online, cu 72 de ore anterior călătoriei, prin intermediul sistemului Pre-Travel-Clearance.
Tranzitul cetăţenilor pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare), cu excepţia opririlor absolut esenţiale. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităţilor, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieşirea de pe teritoriul austriac şi asigurarea intrării în statul de destinaţie (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesităţii intrării, de exemplu adeverinţă de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 şi 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.
Liber la vacanţe în Spania pentru turiştii vaccinaţi împotriva coronavirusului. Premierul Sanchez a anunţat că începând cu 7 iunie persoanele vaccinate anti-covid îşi pot petrece vacanţa în Spania fără probleme.
„Începând din 7 iunie, toate persoanele vaccinate şi familiile lor vor fi binevenite în ţara noastră, Spania, indiferent de ţara lor de origine”, a declarat premierul în cursul unei alocuţiuni în cadrul Salonului internaţional al turismului Fitur, potrivit AFP.
Pedro Sanchez a mai precizat că britanicii, cei care asigură în mod normal primul contingent de turişti în Spania, vor putea călători fără probleme pe teritoriu spaniol începând de luni. Până acum era permise doar călătoriile considerate „esenţiale”.
În prezent Spania se numără printre ţările considerate cu risc epidemiologic de Londra, care cere cetăţenilor britanici să stea în carantină la revenirea în ţară, precum şi un test PCR.
Spania, care era a doua destinaţie turistică în lume după Franţa înaintea pandemiei de COVID-19, speră să atragă în 2021 aproximativ 45 milioane de turişti străini, jumătate decât erau înaintea pandemiei.
Britanicii reprezentau înaintea pandemiei primul contingent de vizitatori străini, cu 18 milioane de turişti în 2019. Revenirea lor pe plajele de pe Costa del Sol, între altele, este crucială pentru Spania, care obţinea din turism 14% din PIB-ul său înaintea pandemiei.
Intrările rezidenţilor din ţările Uniunii Europene nu au fost niciodată limitate, dar aceşti vizitatori trebuie să prezinte un test PCR negativ.