Astfel, toate drumurile de acces (europene sau regionale) către localităţile Maglaj, Doboj, Bijelina, Zvornik, Brcko, Modrica, Bosanski, Samac, Tuzla, Vares, Sarajevo (Ilidza, Novi Grad) şi Olovo sunt blocate de inundaţii sau alunecări de teren şi multe dintre localităţile evacuate au rămas fără electricitate. Localităţile Vogosca şi Visoko au fost cel mai grav afectate, informează un comunicat al Ministerului transmis, duminică, AGERPRES.
De asemenea, drumurile naţionale M-17 şi M-18 sunt afectate pe anumite porţiuni, fiind impracticabile din cauza alunecărilor de teren.
Traficul feroviar este suspendat pe următoarele secţiuni: Tuzla, Banovici, Zvornik, Doboj şi Brcko; Brcko-Banovici, în Zivnice; Zenica-Maglaj, în Topcic Polje.
Punctul de frontieră Sremska Raca dintre Serbia şi Bosnia şi Herţegovina a fost închis vineri 16.05.2014, orele 19.00, din cauza creşterii alarmante a nivelului râului Sava.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenţionările emise de către instituţiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat.
Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, intemperiile provocând până acum moartea a cel puţin 30 de persoane şi evacuarea a zeci de mii de oameni.
Bilanţul intemperiilor este în realitate mult mai grav în Serbia, Belgradul refuzând să-l comunice înainte de încheierea operaţiunilor de salvare. Oficial, trei victime au fost înregistrate pe teritoriul Serbiei, potrivit AFP.
În Bosnia, numai în oraşul Doboj (nord) au murit cel puţin 20 de persoane, după cum a indicat primarul localităţii Obren Petrovic. Oraşele Samac şi Bijeljina au fost cele mai afectate. Aproximativ 10.000 de oameni au fost evacuaţi din aceste zone, conform mediei locale. În cadrul operaţiunilor au fost folosite bărci pneumatice şi elicoptere trimise în Bosnia de Slovenia şi Croaţia. La Samac, sute de persoane fac apeluri la echipele de salvare şi aşteaptă evacuarea.
Situaţia rămâne foarte critică de-a lungul râului Sava, care traversează partea de nord a Bosniei, apoi Serbia pe la est de Belgrad, unde se varsă în Dunăre.
Zeci de mii de locuinţe nu beneficiază de electricitate în Serbia, iar în Bosnia şi Herţegovina sunt în această situaţie peste 150.000.
Mii de voluntari s-au alăturat serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi forţelor armate, în special pentru operaţiunile de întărire a digurilor.
Numeroase state europene, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Muntenegru, Slovenia, Croaţia şi Federaţia Rusă, au trimis transporturi cu medicamente, alimente, pompe de apă şi generatoare electrice.
Două avioane-cargo ruse, încărcate cu alimente, generatoare electrice şi bărci de salvare, au aterizat duminică în Serbia.
Autorităţile din Serbia şi Bosnia estimează că prejudiciul economic cauzat de aceste inundaţii va fi imens.