MAE – atenţionare de călătorie Siria: Părăsiţi imediat ţara!

Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să părăsească imediat ţara şi să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs şi Idlib.
Filip Stan
07 dec. 2024, 20:29
MAE - atenţionare de călătorie Siria: Părăsiţi imediat ţara!

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români care se află în Siria să părăsească ţara pe orice rută sigură existentă, în contextul escaladării din nord-vestul Siriei şi al perspectivei ca ofensiva militară să avanseze spre capitală.

„Există în continuare temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, în special în zonele de sud, la graniţa cu Iordania. Capitala este în continuare ţinta unor explozii aleatorii, în special în suburbii. Singura rută de părăsire a ţării este cea terestră, spre Beirut, Liban, prin punctul de trecere a frontierei Masnaa. În prezent, nu există curse directe către România”, precizează MAE, sâmbătă, într-o alertă de călătorie.

Ținte din serviciul de informații al Hezbollah, lovite de Israel în Siria. Atacul s-a soldat cu victime

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca autostrăzi importante (Tartous – Latakia, Latakia – Alep, Alep – Damasc, Homs – Alep şi Damasc – Iordania) să fie temporar închise.

Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri armate în locuri publice, arată Ministerul de Externe în alerta de călătorie.

Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să părăsească imediat ţara şi să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs şi Idlib.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Damasc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă

MAE subliniază că cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului de Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră.

Rebelii au ajuns la porţile Damascului, forţele guvernamentale se retrag

Facţiuni rebele anunţă sâmbătă că au ”început să încercuiască” capitala siriană Damasc, în urma unei ofensive fulgerătoare care a obligat forţele guvernamentale siriene să abandoneze mai multe poziţii strategice, relatează AFP.

Forţe guvernamentale s-au retras din localităţi situate la aproximativ zece kilometri de Damasc, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Acestea şi-au abandonat, de asemenea, poziţiile în provincia Quneitra, la marginea Platoului Golan anexat de către Israel.

”Forţele noastre au început faza finală a încercuirii capitalei Damasc”, a anunţat un important comandant al coaliţiei rebele, Hassan Abdel Ghani.

Ministerul sirian al Apărării a anunţat, la rândul său, că ”informaţii potrivit cărora forţele noastre armate, prezente în toată zona câmpiei Damasc, s-au retras nu sunt fondate”.

La 27 noiembrie, o coaliţie rebelă, condusă de către gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), considerată teroristă de către ONU, Statele Unite şi unele ţări europene, a lansat o ofensivă din feiful său de la Idleb.Ea a cucerit zeci de localităţi şi oraşe strategice de la Alep la Hama. este vorba despre cea mai spectaculoasă cucerire în ultimii 13 ani în Războiul din Siria.

BASHAR AL-ASSAD NU A APĂRUT ÎN PUBLIC TOATĂ SĂPTĂMÂNA

Directorul SOHR Rami Abdel Rahman declară AFP că luptători rebeli locali controlează în prezent întreaga provincie Deraa, leagănul revoltei în 2011 faţă de Bashar al-Assad, care a fost recucerită de către Guvern în 2018.

Preşedintele sirian, slăbit mai mult ca nicodată, pe care rebelii anunţă că vor să-l răstoarne de la putere, nu a mai apărut în public de la întâlnirea, duminica trecută, la Damasc, cu ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi, a cărui ţară este o aliată a Guvernului sirian.

În centrul Siriei, rebelii se află la intrarea în Homs, al treilea cel mai important oraş sirian.

Cel puţin şapte civili au fost ucişi sâmbătă în atacuri ruseşti şi siriene în apropierea oraşului, potrivit SOHR.

În cazul în care vor cuceri Homs, doar Damascul şi coasta la Marea Mediterană vor mai rămâne pe mâna forţelor lui Bashar al-Assad, a cărui familie se află la putere de peste 50 de ani.

După aceste cuceriri rebele, Hassan Abdel Ghani a cerut ”tuturor confesiunilor să fie liniştite” şi a anunţat că ”era sectarismului şi tiraniei” a ”trecut pentru totdeauna”, în timp ce martori civili declară că au loc tiruri de obuz ”24 de ore din 24” la Homs.

PESTE 800 DE MORŢI ŞI 370.000 DE DEPLASAŢI DIN NOIEMBRIE

Războiul din Siria a fost declanşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare care a degenerat în Război Civil, în 2011.

Conflictul sa soldat cu o jumătate de milion de morţi şi a fragmentat Siria în zone de influenţă ale unor beligeranţi susţinuţi de diverse puteri străine.

Principalul aliat al puterii siriene, Rusia, ”prinsă” în războiul pe care-l poartă în Ucraina şi care dispune de baze militare în Siria, le-a cerut cetăţenilor ruşi să părăsească Siria.

Statele Unite şi Iranul, alt susţinător al regimului al-Assad, au făcut la fel.

În acest context, o reuniune consacrată Siriei a început la Doha, între şefii diplomaţiilor Turciei, Rusiei şi Iranului, ţări partenere începând don 2017 în procesul de la Astana iniţiat cu scopul de a face armele să tacă.

Potrivit premierului Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, Bashar al-Assad ”nu a profitat de ocazie pentru a dialoga şi restabili încrederea poporului său” în anii de dinaintea ofensivei rebelilor, lansată spre surprinderea generală.

Aceste violenţe s-au soldat cu cel puţin 826 de morţi – inclusiv aproximativ 100 de civili – începând de la 27 noiembrie, potrivit SOHR, şi cu cel puţin 370.000 de persoane deplasate, potrivit ONU.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Ai cont și card la Raiffeisen Bank? Se modifică taxele și comisioanele din luna aprilie. Cât ai de plătit în funcție de pachetul ales
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat abia acum totul: Cu japca...
Playtech.ro
Este obligatorie succesiunea dacă există deja un testament? Ce prevede legea în acest caz
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
SUA, investiție majoră în România. Cum joacă Trump la noi în țară
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Unde și când va fi lovită România de un cutremur mare. Cu ce avertisment a venit ministrul Dezvoltării
Cancan.ro
Viața dramatică a Ginei Gogean. Cum arată acum și ce s-a ales de fosta campioană olimpică a României
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Un mare cântăreț ne-a părăsit. Tragedie în lumea muzicii. A căzut de la etaj
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Activitate seismică intensă între Santorini și Amorgos: scenarii posibile conform expertului
MediaFlux
RUSIA, ULTIMATUM pentru TRUMP! Decizie de la Moscova privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record