„Prin această acţiune, RPD Coreeană a sfidat recomandările şi apelul comunităţii internaţionale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autorităţilor de la Phenian să renunţe la comiterea unui act de provocare la adresa păcii, stabilităţii, securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume”, afirmă MAE, într-un comunicat transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit MAE, RPD Coreeană „a încălcat astfel, într-un mod grosolan, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice şi a ignorat moratoriul încheiat cu SUA la 29 februarie 2012″.
Totodată, MAE precizează că „România, pe parcursul mandatului său de Reprezentare Locală a UE la Phenian în semestrul al II-lea 2012, a transmis în mod repetat autorităţilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucureşti, mesaje privind imperativul respectării stricte a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării, cerând ca Phenianul să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asia de Nord-Est”.
Coreea de Nord şi-a reafirmat miercuri „dreptul legitim” de a lansa rachete de uz civil şi a asigurat că îşi va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU a cărui autoritate în materie o contestă, relatează AFP.
„Nu contează ce spun ceilalţi, noi vom continua să ne exercităm dreptul legitim de a lansa sateliţi„, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe după tirul reuşit al unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a generat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale.
Purtătorul de cuvânt, citat de agenţia oficială KCNA, a insistat asupra caracterului „paşnic” al programului spaţial nord-coreean, care se înscrie într-un plan general de „construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei”.
„Această problemă nu ţine, deci, de un domeniu în care Consiliul de Securitate al ONU poate să spună una sau alta”, a adăugat purtătorul de cuvânt, în timp ce ambasadori ai statelor membre ale Consiliului urmau să se reunească de urgenţă, miercuri dimineaţa, la New York.
Tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune este perceput drept o ameninţare directă de către Statele Unite, care au denunţat un act „extrem de provocator” încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.