„Ambasada României la Alger a informat cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostateci de iniţiatorii atacului armat„, a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.
Potrivit reprezentantului MAE, ministrul Titus Corlăţean a decis constituirea unei celule de criză, care se află în contact permanent cu autorităţile române competente. Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger.
Totodată, ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare.
Ministerul a lansat un apel către presă să trateze subiectul „cu oarecare înţelegere”. „Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile să parvină doar prin surse oficiale, pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie”, a precizat Robert Cazanciuc.
Peste 100 de persoane, între care şi un român, au fost luate ostatice la un complex de exploatare a gazelor naturale din Algeria, deţinută de British Petroleum, de către o grupare al-Qaida. Iniţial, MAE nu confirmase răpirea cetăţeanului român.
Numărul ostaticilor străini ar fi în jur 41 şi aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania, scrie Mediafax. Dintre aceştia, 15 ar fi reuşit să evadeze.
Pe lângă aceştia, ar mai fi ţinuţi ostatici şi 100 de muncitori algerieni, dintre care ar fi reuşit să scape 30.