Raluca Lunculescu, purtător de cuvânt MAE, a prezentat, într-o declarație de presă, demersurile autorităților din România în privința soluționării cazului familiei de români ai cărei copii au fost preluați de autoritățile norvegiene.
Citeşte şi: CAZUL BODNARIU. Ambasada Norvegiei oferă primele explicaţii
Autorităţile române se află permanent în contact cu familia Bodnariu, în Norvegia, şi i-au recomandat doi avocaţi norvegieni care s-au ocupat de cazuri similare, a anunţat purtătoarea de cuvânt a MAE, Raluca Lunculescu.
Aceasta a precizat de asemenea că atât Barnevernet, cât şi familia Bodnariu au confirmat că acţiunea privind copiii familiei nu vizează aspecte religioase.
Cazul copiilor familiei Bodnariu, preluaţi de Barnevernet (n.r. instituţia de protecţie a copilului din Norvegia), nu are implicaţii de natură religioasă, lucru confirmat atât de instituţie, cât şi de familie, a declarat Raluca Lunculescu, purtătoarea de cuvânt a MAE.
„S-a tinut cont de dorinta familiei si respectarea legislatiei norvegiene. Interesul copiilor si al familiei este un principiu primordial. Dorim sa evitam orice elemewnte sau actiuni care pot sa creeze orice fel de daune. (…) Astazi Ambasada Romaniei a avut discutii la cald la Ministerul de Externe. La Ministerul de Externe ambasadorul a propus realizarea unei cooperari politice in acest caz. Ambasadorul roman a transmis mesajul ferm al autoritatilor romane privind intensificarea discutiilor pentru gestionarea optima a cazurilor de acest gen. Ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte religioase”, a declarat Raluca Lunculescu.
Ambasadorul României la Oslo, consulul român şi un expert din MAE au avut mai multe întâlniri cu familia Bodnariu şi au analizat cum îi pot sprijini autorităţile române.
„Familiei i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni, care s-au ocupat de cazuri similare”, a spus Lunculescu.
Ambasadorul român a solicitat permisiunea ca minorii să poată fi vizitaţi de consul în astfel de situaţii şi a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, al premierului Dacian Cioloş şi al ministrului de Externe, Lazăr Comănescu privind „dorinţa de intensificare a dialogului politic” şi a cooperării practice la nivel de instituţii pentru găsirea unei soluţii.
În urma discuţiilor, consulul român poate vizita copiii aflaţi în plasament, cu menţiunea că astfel de vizite pot fi acceptate de autorităţile de protecţie a copilului dacă interesul superior al minorului nu este lezat.
„Aici, partea norvegiană a subliniat faptul că această solicitare trebuie formulată și de familie. A solicitat sprijin pentru a permite consulului să viziteze copiii aflați în plasament. Partea norvegiană a arătat că acest lucru este posibil cu mențiunea că astfel de vizite pot fi acceptate de autoritățile de protecție a copilului, dacă interesul superior al minorului nu este lezat”, a mai spus Lunculescu.
Oficialul MAE a arătat că autorităţile române au fost înştiinţate încă din 18 noiembrie de cazul Bodnariu, printr-o sesizare a fratelui lui Marius Bodnariu, tatăl copiilor.
Lunculescu a mai precizat că cei 5 copii ai familiei Bodnariu au primit certificate de naştere româneşti, în regim de urgenţă, în luna decembrie, astfel că ei au acum dublă cetăţenie, română şi norvegiană.
Potrivit acesteia, ambasadorul român la Oslo a avut discuții la Ministerul de Externe norvegian, unde a subliniat că este vorba despre un caz social cu impact emoțional și media foarte mare și a propus o cooperare politică în gestionarea sa.
Ambasadorul României la Oslo a avut întâlniri atât cu familia Bodnariu, cât și cu ministrul norvegian al Copiilor, Egalităţii și Incluziunii Sociale, unde a accentuat interesul superior al copiilor de a nu fi separați.