MAE, după convocarea ambasadorului Ungariei: „Războiul steagurilor” este un termen inacceptabil

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oscar Fuzes, la sediul MAE, pe subiectul recentelor declaraţii făcute de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al "Ţinutului Secuiesc" şi presupusele „agresiuni simbolice" la care ar fi supusă minoritatea maghiară în România.
Filip Stan
06 feb. 2013, 15:13
MAE, după convocarea ambasadorului Ungariei:

Secretarul de stat George Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri, informează MAE într-un comunicat de presă.

A solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european.

În context, a subliniat şi caracterul inacceptabil  al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari – „agresiuni simbolice” sau „războiul steagurilor” – precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare.

Oficialul român a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări. A reamintit, în context, comunitatea de valori pe care România şi Ungaria o împărtăşesc ca state membre ale Uniunii Europene şi ca parteneri strategici, fundamentată pe protecţia drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Partea română dezaprobă orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii. 

Ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta toate elementele demersului românesc.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc. Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...