MAE român avertizează cetăţenii români cu privire la incendiile de pădure din Suedia.
„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Suedia că există mai multe incendii majore de pădure. Sunt afectate regiunile Dalarna, Jämtland şi Gävleborg (nordul şi centrul Suediei). În unele localităţi, autorităţile au organizat evacuări parţiale. Rezidenţii şi turiştii români sunt sfătuiţi să apeleze la numărul de telefon 113 13, pentru informaţii suplimentare şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor suedeze, accesând website-ul https://www.krisinformation.se/handelser-och-storningar/2018/brandrisk2018/in-english-about-the-forest-fires, precum şi urmărind radio local P4. Conducătorii auto pot consulta informaţiile curente despre circulaţia rutieră pe website-ul Autorităţii de Transport din Suedia:https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag”, menţionează MAE.
De asemenea, ministerul precizează că pe tot teritoriul suedez există un risc crescut de incendiu în păduri şi că este interzisă orice fel de activitate care poate genera foc deschis.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://stockholm.mae.ro/, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Autorităţile suedeze au lansat luni un apel la vigilenţă în faţa riscului extrem de noi incendii din cauza caniculei. De la Oslo la Riga, ţările nordice şi baltice sunt devastate de mai multe săptămâni de căldură şi secetă, care au cuprins pădurile, au ars păşunile şi au provocat scăderea nivelului apelor din marile lacuri. Suedia, care pe alocuri nu a înregistrat deloc precipitaţii în aproape trei luni şi care cunoaşte cea mai călduroasă lună iulie în două secole şi jumătate, a trebuit să facă apel la solidaritatea europeană pentru a lupta împotriva focului.