„Ministerul Afacerilor Externe al României îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unui satelit, în ciuda mesajelor de îndemn la reţinere transmise de către comunitatea internaţională, şi îndeosebi de statele din zonă, după anunţul făcut de Phenian la 16 martie 2012”, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe, potrivit Mediafax.
MAE român aminteşte că lansarea rachetei purtătoare a satelitului nord-coreean constituie o încălcare a Rezoluţiei 1874 din 2009 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care se interzice Coreei de Nord să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice.
„Totodată, lansarea are un impact negativ asupra stabilităţii regionale, păcii şi securităţii în regiune şi în lume şi este de natură să afecteze procesul de soluţionare a dosarului nuclear nord-coreean. Este în interesul stabilităţii regionale şi, în mod direct, al RPD Coreene, ca Phenianul să se abţină de la alte acţiuni care conduc la escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană”, consideră Ministerul român de Externe.
Racheta lansată de Coreea de Nord este o „rachetă Taepodong-2”, o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP.
„Sistemele americane au detectat şi urmărit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora României)”, afirmă NORAD într-un comunicat.
Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbenă. Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei „nu au funcţionat”, apreciază NORAD şi rămăşiţele au căzut şi ele în mare.
„În niciun moment, racheta sau rămăşiţele sale nu au constituit o ameninţare”, conform comandamentului american.
Racheta Taepodong-2 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe care Coreea de Nord încearcă să o pună la punct, fiind deja testată în iulie 2006 şi aprilie 2009.
Aceasta dispune de o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat în ameninţarea balistică. Comunitatea internaţională se teme că Phenianul caută să îi ataşeze o focoasă nucleară.
Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca având un scop civil vizând plasarea pe orbită a unui satelit de observare. Statele Unite şi aliaţii săi, japonezi şi sud-coreeni în special, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică