MAE: România a notificat UE cu privire la STATELE care NU RESPECTĂ regimul de RECIPROCITATE a VIZELOR

România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state, printre care şi SUA, care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
Romania TV
06 feb. 2014, 15:49
MAE: România a notificat UE cu privire la STATELE care NU RESPECTĂ regimul de RECIPROCITATE a VIZELOR

„Conform obligaţiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe aflate pe lista pozitivă a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării”, se arată în răspunsul MAE.

Totodată, MAE precizează că vor fi continuare negocierile bilaterale cu SUA pe tema vizelor. „Demersul Comisiei Europene, în baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca statele membre să întreprindă şi demersuri bilaterale faţă de statele terţe în vederea obţinerii reciprocităţii în materie de vize. România are un dialog constant şi substanţial cu SUA, inclusiv în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii României în Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup având loc în luna ianuarie 2014”, a mai precizat MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe reaminteşte că rata de refuz a cererilor de viză a cunoscut în anul fiscal care s-a încheiat cea mai mare reducere, de la 17% în anul anterior la 11,5%.

În plus, România continuă demersurile în plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislaţiei americane în materie de vize, care va crea condiţii mai permisive accederii în program.

CE nu intenţionează, în acest moment, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru UE, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt Michele Cercone, care nu a dorit să spună dacă au fost primite notificări în acest sens de la ţările ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru SUA.

„Comisia Europeană acordă o foarte mare importanţă principiului reciprocităţii şi solidarităţii. Am lucrat în acest sens şi vom continua să o facem. Asta înseamnă şi că trebuie să fim în contact cu partenerii noştri externi şi să încercăm să abordăm chestiunea pe cât de eficient putem”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE Michele Cercone, întrebat dacă Executivul de la Bruxelles a cerut SUA să-şi schimbe politica privind aplicarea vizelor pentru unele ţări europene.

Oficialul european a explicat că noul regulament, care a intrat în vigoare în decembrie 2013, prevede că statele membre care nu beneficiază de reciprocitate în cazul vizelor pot face o solicitare Comisiei, dar aceasta nu înseamnă că, în mod automat, CE va cere SUA ridicarea vizelor.”Comisia va evalua şi va cerceta cu atenţie orice solicitare dar apoi va decide dacă următorul pas poate include şi o astfel de soluţie. În acest moment, nu există niciun fel de intenţie din partea CE să facă acest lucru”, a subliniat Cercone.

EurActiv a scris, miercuri, citând surse diplomatice, că CE a solicitat SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară.

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un „mecanism de reciprocitate”, care poate fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii şi românii sunt singurii cetăţeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce semnificație au, de fapt, simbolurile de pe eticheta hainelor. Puțini știu ce înseamnă și așa își strică îmbrăcămintea și mașina de spălat
Capital.ro
S-a aflat pentru cine a lucrat Călin Georgescu. De-acum, adio candidatură!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Meghan Markle a declanșat alarma la Palat. N-a ținut cont nici de Harry
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Manifestații în Transnistria pentru livrarea gazelor rusești către Republica Moldova
MediaFlux
PUTIN, mesaj pentru TRUMP! Anunțul venit de la Moscova: AȘTEPTĂM SEMNALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării