MAE salută urmărirea penală în R.Moldova a iniţiatorilor afişării unor mesaje antiromâneşti

MAE român salută declanşarea urmăririi penale de către autorităţile de la Chişinău faţă de iniţiatorii afişării unor bannere cu mesaje antiromâneşti, cu ocazia unor evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Victoriei de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
Romania TV
09 mai 2013, 18:02
MAE salută urmărirea penală în R.Moldova a iniţiatorilor afişării unor mesaje antiromâneşti

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, ministrul Titus Corlăţean a avut în cursul zilei convorbiri telefonice pe această temă cu primul ministru interimar, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, dar şi cu primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

„Ministrul Corlăţean a transmis un mesaj de condamnare fermă a materialelor antiromâneşti menţionate şi a salutat reacţia guvernului şi a altor autorităţi de la Chişinău, care au decis scoaterea acestor materiale, investigarea evenimentelor şi declanşarea urmăririi penale împotriva iniţiatorilor”, evidenţiază comunicatul MAE.

Procuratura sectorului Buiucani a început urmărirea penală legat de instalarea unui panou extremist în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în faţa Teatrului de Operă şi Balet, cu ocazia unor manifestaţii recente, informează joi portalul www.unimedia.info.

De asemenea, potrivit comunicatului MAE român, Ambasada României la Chişinău a semnalat în prealabil autorităţilor competente ale Republicii Moldova riscul vehiculării de mesaje extremiste, în disonanţă atât cu contextul istoric, cât şi cu cadrul festiv al manifestărilor, pornind de la intenţiile anunţate public, anterior, de către unii dintre organizatorii seriei de evenimente dedicate sărbătoririi zilei de 9 mai ca zi a victoriei în cel de-al doilea război mondial. Urmare acestor demersuri, au fost înlăturate imagistica şi lozincile antiromâneşti din materialele menţionate şi care fuseseră difuzate la evenimentele din 28 şi 30 aprilie 2013.

Corlăţean a exprimat în discuţiile cu oficialii moldoveni şi regretul că, în pofida acestor evenimente, organizatorii au ales să ignore legislaţia internă aplicabilă şi să se menţină într-un discurs aflat în completă disonanţă cu sentimentele, aşteptările şi preocupările societăţii din Republica Moldova.

„Înalţii oficiali ai Republicii Moldova au oferit asigurări pentru aplicarea riguroasă a legii”, evidenţiază comunicatul MAE român.

Corlăţean a mai reamintit că la 9 mai se aniversează Ziua Europei, proiect născut din dorinţa de a reface unitatea continentului european după tragediile conflagraţiilor globale din secolul XX. „Evocarea celui de-al doilea război mondial ar trebui să fie o ocazie de a întări şi mai mult valorile europene fundamentale: toleranţa şi respectul drepturilor tuturor cetăţenilor”, mai punctează comunicatul MAE român.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!