MAE: Sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

România a evidențiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei și este în concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente "nu este adecvată și nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă", arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare AGERPRES.
Filip Stan
09 feb. 2017, 15:53
MAE: Sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

„România a evidențiat constant atât public, cât și în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de țara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU”, precizează mesajul MAE.

MAE arată coerența, în acest mesaj, cu reprezentanții NATO. „Această poziție este împărtășită de Alianța Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declarația finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă”, subliniază ministerul român de Externe.

MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o „abordare constructivă”

„În consecință, perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente nu este adecvată și nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, mai apreciază MAE.

Răspunsul MAE român vine în contextul în care un înalt oficial rus a apreciat, potrivit Interfax, că „după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o țară avanpost, care reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse”.

„În ceea ce privește poziția României, poziția conducerii României, care și-a transformat țara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o amenințare evidentă. Părții române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public”, a declarat într-un interviu pentru Interfax șeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boțan Harcenko.

„Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o amenințare pentru Rusia, și, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacțiunea și cooperarea (noastră). Dar, în același timp, este necesar să fie menținute și utilizate posibilitățile existente”, a mai spus diplomatul menționat în același interviu.

Potrivit acestuia, „din partea Bucureștiului s-a observat o linie fățiș antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancțiunilor și a unei retorici antirusești fervente”.

Cu toate acestea, „avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăși această situație nefavorabilă în relația noastră. Și vom căuta totuși să interacționăm într-un mod constructiv”, a menționat diplomatul rus.

Autoritățile de la București și conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare și nu reprezintă vreun pericol pentru Federația Rusă.

Mai multe canale media rusești au difuzat joi declarațiile făcute de reprezentantul diplomației de la Moscova sub titlul „MAE: România reprezintă o amenințare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo”.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți