MAE: Ucraina nu poate construi noile reactoare de la Hmelniţki fără a ţine cont de România

Ministerul român de Externe declară că autorităţile ucrainene nu pot trece la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Hmelniţki fără a lua în considerare observaţiile părţii române cu privire la posibilul impact de mediu asupra teritoriului României.
Romania TV
24 sept. 2012, 14:14
MAE: Ucraina nu poate construi noile reactoare de la Hmelniţki fără a ţine cont de România

 „Procedura de consultare referitoare la posibilul impact transfrontalier al proiectului privind construirea blocurilor 3 şi 4 la centrala de la Hmelniţki, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Espoo, este în derulare. Partea ucraineană a transmis documentaţia de evaluare a impactului de mediu al proiectului. În prezent, este în curs de elaborare punctul de vedere al autorităţilor române competente cu privire la posibilul impact al extinderii centralei nucleare asupra teritoriului României. Autorităţile ucrainene nu pot trece la implementarea proiectului fără a lua în considerare eventualele observaţii ale părţii române”, afirmă MAE român într-o precizare transmisă luni MEDIAFAX.

Totodată, MAE român precizează că au fost solicitate autorităţilor ţării vecine informaţii suplimentare cu privire la stadiul procedurilor interne din Ucraina legate de aprobarea proiectului construcţiei celor două reactoare ale centralei situate la aproximativ 150 de kilometri de teritoriul României, urmând ca situaţia să fie analizată în funcţie de clarificările primite.

Organizaţia ecologistă CEE Bankwatch Network a cerut săptămâna trecută Ucrainei, printr-o scrisoare deschisă transmisă preşedintelui Viktor Ianukovici, oprirea planului Guvernului ucrainean de construire a două noi reactoare la centrala nucleară de la Hmelniţki, situată în vestul ţării.

„Facem apel să opriţi planurile guvernului ucrainean de a construi două noi unităţi nucleare la centrala nucleară Khmelnitsky. Vă cerem să vă folosiţi dreptul de veto şi să nu semnaţi legea privind locaţia, designul şi construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei, adoptată de Rada pe 6 septembrie 2012”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă, joi, de organizaţia ecologistă internaţională menţionată.

De asemenea, organizaţia motivează cererea sa prin faptul că legea respectivă încalcă obligaţiile internaţionale ale Ucrainei, în mod concret ale Convenţiei de la Espoo, prin care Ucraina trebuie să consulte ţările vecine înainte de a lua decizii privind activităţi care ar putea avea un impact negativ din punct de vedere al mediului asupra teritoriilor naţionale ale ţărilor respective.

Potrivit scrisorii ONG-urilor, România şi alte cinci ţări – Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, R.Modova şi Belarus şi-au exprimat interesul de a participa la consultări cu autorităţile ucrainene privind construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala respectivă.

„Deşi aceste consultări au început în vara acestui an, acestea nu au fost încheiate când Rada a adoptat legea privind construcţia noilor unităţi de la centrala Khmelnitsky. Dacă veţi semna legea acum, Ucraina se va afla în situaţie de încălcare a Convenţiei de la Espoo, articolul 2, paragrafele 3 şi 6. Va fi de asemenea într-o situaţie de sfidare a statelor vecine şi a drepturilor cetăţenilor de a fi informaţi şi consultaţi cu privire la proiecte care ar putea avea un impact asupra mediului şi sănătăţii lor”, se afirmă în scrisoarea organizaţiei ecologiste transmisă preşedintelui Ianukovici.

Potrivit CEE Bankwatch Network, proiectarea celor două reactoare este un „alt motiv de îngrijorare”. „Tipul de reactor propus, VVER-1000 (V-392B), nu a mai fost construit nicăieri în lume şi nu există experienţa utilizării lui în siguranţă. Proiectul celor două noi unităţi nucleare de la Khmelnitsky prevede construcţia pe fundaţiile vechi, care datează din anii ’80 şi care vizau tipuri de reactoare diferite”, se arată în documentul ONG-urilor.

Stadiul fundaţiilor deteriorate şi inundate, care au stat sub cerul liber pentru mai mult de un sfert de secol, contribuie la riscul general ridicat de acest proiect. Totodată, proiectul construcţiei celor două reactoare nu a fost nici evaluat şi avizat potrivit prevederilor legislaţiei ucrainene în vigoare, afirmă ONG-urile.

„O astfel de abordare superficială a unui proiect nuclear este inacceptabilă într-o lume care a suferit deja consecinţele accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima”, e concluzia scrisorii transmise lui Ianukovici.

Potrivit site-ului companiei ucrainene de stat Energoatom, care administrează activităţile nucleare civile, construcţia la Khmelnitsky a început în 1981, în 1987 fiind finalizat primul reactor, iar al doilea fiind finalizat în 2004, după o întrerupere între 1991-1993. Construcţia la reactoarele 3 şi 4 a început de asemenea în perioada sovietică, în 1985 şi 1986, reactorul 3 fiind finalizat în prezent în proporţie de 75%, iar unitatea 4 în proporţie de 28%.

Ucraina şi Rusia au semnat în iunie 2010 un acord interguvernamental pentru reluarea lucrărilor de construcţie a celor două unităţi, urmat în februarie 2011 de un contract între compania Energoatom şi Atomstroyexport, o subsidiară a companiei ruseşti Rosatom care se ocupă de realizarea de facilităţi nucleare civile în afara ţării. Finalizarea celor două reactoare e programată pentru 2016 şi respectiv, 2007.

CEE Bankwatch Network este un ONG internaţional care regrupează alte15 organizaţii ecologiste din mai multe ţări ale Europei Centrale şi de Est – Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Ucraina, Letonia, Lituania, R. Macedonia, Polonia, Serbia, Rusia şi Slovacia.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9