Mafia deșeurilor, lovitură de 3,5 milioane de euro. Inspectorii ANAF pe urmele firmelor-fantomă care reciclează deșeuri inexistente

Mafia deșeurilor a pagubit statul cu 3,5 milioane de euro. Inspectorii ANAF au depistat șapte firme-fantomă care se ocupau, teoretic, cu reciclarea în mai multe județe.
Ruxandra Rădulescu
17 iun. 2021, 12:43
Mafia deșeurilor, lovitură de 3,5 milioane de euro. Inspectorii ANAF pe urmele firmelor-fantomă care reciclează deșeuri inexistente

Mafia deșeurilor a dat o lovitură statului, în valoare de 3,5 mlioane de euro, prin intermediul a șapte firme-fantomă, care acționau în mai multe județe și au încasat bani pentru reciclarea unor deșeuri inexistente. Firmele erau coordonate din Timiș și, teoretic, reciclau cantități uriașe de pet-uri, însă autoritățile au descoperit că aceste firme nu au nici angajați, nici utilaje.

Inspectorii ANAF–Antifraudă au descoperit că în perioada 2018-2019, firmele ar fi colectat și reciclat 8400 tone de deşeuri formate din ambalaje şi pet-uri. Potrivit documentelor, deșeurile reciclate de aceste firme-fantomă ar fi încăput în șapte tiruri.

În realitate, situația era cu totul alta. Inspectorii ANAF care au mers pe teren să verifice situația, au descoperit că instituțiile aveau o capacitate de 200 de ori mai mică decât cea necesară pentru reciclarea unor cantități de deșeuri precum cea declarată.

Autoritațile ANAF au aflat că acestă mafie a deșeurilor era coordonată de o firmă din Timiș, care superviza activitatea frauduloasa și raporta câștiguri fictive.

„Deşi nu aveau personal angajat şi nici mijloace tehnice necesare gestionării deşeurilor, cei care operau în spatele acestor firme-fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a deşeurilor de ambalaje de plastic/PET. Prejudiciul este de 3,5 milioane de euro”, a explicat șeful serviciului antifraudă, conform Antena 3.

Mafia deșeurilor și România groapa de gunoi a Europei

Ministrul Mediului spune că importurile de deşeuri nu sunt greşeli, ci ”încălcări intenţionate ale legii”, iar în acest context anunţă că se lucrează la nivelul Guvernului la schimbări care să ducă la specializarea unor procurori pe infracţiuni de mediu.

Ministrul Mediului spune că importurile de deşeuri nu sunt greşeli, ci ”încălcări intenţionate ale legii”, iar în acest context anunţă că se lucrează la nivelul Guvernului la schimbări care să ducă la specializarea unor procurori pe infracţiuni de mediu.

„Eu cred că este mult spus ”groapa de gunoi”, dar este un fenomen generalizat, un fenomen care se bazează pe acea regulă care permite introducerea în statele membre dintr-un alt stat membru – şi este valabil pentru toate statele membre – a materiei prime pentru reciclare. Ceea ce se aduce în aceste containere declarativ este materie primă pentru reciclare. Declarativ, pentru că de foarte multe ori în containere se găseşte şi altceva decât ceea ce este declarat. Asta am văzut ultima dată şi la Constanţa, când am fost la faţa locului”, a declarat Tánczos Barna la emisiunea Insider politic, de la Prima TV, întrebat cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei.

Ministrul susţine că la verificarea unor astfel de containere au fost găsite microcipuri, materii prime pentru alt tip de reciclare decât cel declarat în acte, iar firma care le aduce „rămâne cu 10% prelucrată şi 80% ajunge la groapă”.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare și viscol, apoi, în sfârșit, primăvară. De când se va mai încălzi
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver