Mafiile tutunului înregistrează pierderi de miliarde în bugetul Ucrainei. Banii aceia ar putea fi folosiți pentru achiziția de armament

Ucraina a devenit treptat cea de-a doua cea mai mare zonă pentru țigări ilegale din Europa. Țigările de pe piața gri încep să pătrundă dincolo de granița ucraineano-poloneză. „Se știe exact unde se produc țigările ilegale. Cineva o permite, din informațiile noastre se pare că această activitate se află sub o umbrelă de protecție”, spune interlocutorul nostru din industria tutunului.
Alina Costache
05 aug. 2024, 11:54
Mafiile tutunului înregistrează pierderi de miliarde în bugetul Ucrainei. Banii aceia ar putea fi folosiți pentru achiziția de armament
Economia ucraineană subterană a tutunului a crescut constant din 2018 (la acea vreme reprezenta 4,7% din piață), iar după izbucnirea războiului a explodat. Și continuă să crească de la o lună la alta.

Potrivit datelor de la Kantar Ucraina, în iunie 2023 aceasta reprezenta 19,5 la sută din piață, iar la sfârșitul anului trecut urcase deja la 25,7 la sută. Aceasta înseamnă că, în Ucraina, una din patru țigări provine din surse ilegale.

Există, de altfel, o tradiție a producției ilegale de țigări. Acesta este cazul unei fabrici foarte moderne din Donețk, de exemplu. O unitate de producție legală. Echipamente moderne. Ce se întâmpla acolo? În al treilea schimb se produceau țigări ale tuturor companiilor internaționale. La un moment dat, Europol a reușit să intre și să obțină dovezi fizice”, ne-a spus, în urmă cu câțiva ani, un detectiv care căuta fabrici ilegale de țigări în numele companiilor de tutun.

Și ce a urmat?

S-au pierdut în timp ce erau transportate de la miliție la tribunal”.

Cum a devenit Ucraina un focar de țigări ilegale?

Există două motive ale creșterii producției ilegale de țigări din Ucraina.

Unul este că autoritățile de aplicare a legii sunt complet ineficiente sau nu doresc să fie eficiente.

Al doilea motiv este creșterea rapidă a accizelor. Taxele reprezintă până la 70-80% din prețul de vânzare cu amănuntul al unui pachet de țigări. Producătorii ilegali, desigur, nu le plătesc, astfel încât profitabilitatea afacerii lor este gigantică.

În perioada 2018-2025, accizele în Ucraina vor creșțe anual cu 20 la sută pentru a se alinia la nivelul UE.

Atât de mult încât, cu fiecare astfel de creștere, crește și economia subterană, iar vânzările legale scad. În 2018, în Ucraina au fost fumate 59 de miliarde de țigări legale; în 2019, doar 52,69 miliarde; în 2020, 47,53 miliarde; în 2021, 44,21 miliarde; în 2022, abia 36,9 miliarde.

 

Cum se vând țigările ilegale în Ucraina?

Țigările ilegale sunt comercializate pe Telegram. Poți cumpăra o cutie sau mai multe. La peste 500 de bucăți există deja prețuri de tip engros. Oferta este largă, există cutii întregi, dar țigările vrac, neambalate se găsesc cu ușurință, întrucât oricine dorește poate cumpăra și tutun, filtre și hârtie pentru tutunul de rulat.

Mărfurile sunt împărțite în două categorii. În prima categorie intră falsurile evidente, în principal mărci ale companiilor internaționale de tutun, care nu au deloc timbru de acciz.

Al doua categorie include produsele destinate în mod oficial vânzării într-o zonă duty-free (marcate Duty Free) sau exportului. Mărfurile scutite de taxe vamale teoretic nu pot fi vândute în magazinele obișnuite. Totuși, infractorii au procedat astfel, eludând plata impozitelor la buget.

Iar datorită timbrului „Duty Free”, consumatorul nu s-a întrebat de ce nu exista niciun semn de accize pe ambalaj. Și și-a dat singur o explicație despre motivul prețului mai mic al produsului.

Conform raportului Kantar menționat mai sus, cele mai multe țigări ilegale sunt distribuite în marile orașe ucrainene: Dnipro, Odesa, Lviv, Harkov etc. Cea mai populară marcă este Compliment.

Cazul este cunoscut public. Cotidianul ucrainean Ekonomiya Pravda a scris anul trecut:

Vynnikov Tobacco Factory LLC reprezenta 64% din producția fictivă de țigări fără taxe vamale în 2022, conform datelor Kantar. Potrivit datelor YouControl, această companie este deținută de un influent om de afaceri din Lviv, fost adjunct al Consiliului Regiunii Lviv, onorific. președintele FK „Ruch” Grigory Kozlovsky.

El continuă: „Un alt producător important de tutun ilegal este compania United Tobacco, asociată cu fostul membru al Frontului Popular Mykola Martynenko. Închiderea fabricii din Yellow Waters este aproape cea mai mare victorie în lupta împotriva pieței gri, după cum le place să spună deputaților populari. În același timp, potrivit interlocutorilor PE care se ocupă de piața tutunului, fabrica a luat ființă în regiunea Ternopil”.

Minuni similare se întâmplă frecvent aici.

Oamenii legii obțin liste întregi cu punctele de vânzare de țigări ilegale, precum și date despre fabrici ilegale și… nu se întâmplă nimic. Țigările fără accize sunt confiscate, apoi ar trebui să meargă la soldați, iar în cele din urmă ajung din nou pe piața neagră.

Între timp, produsele cu timbre de acciz contrafăcute conțin pe ambalaj informații care arată că au fost produse de companiile ucrainene „Tobacco Production” și „United Tobacco”. Țigările ilegale destinate exportului, sau Duty Free poartă semnele Fabricii de Tutun din Vinnitsa (un oraș din estul Podil).

 

Cât pierde bugetul ucrainean din cauza țigărilor ilegale?

Calculele variază. În cadrul discuțiilor din parlamentul ucrainean a fost menționată cifra de 1 miliard de dolari. Potrivit industriei tutunului, acest tip de infracțiune provoacă, în fiecare an, o gaură în bugetul ucrainean, ajungând la echivalentul a circa 2,5 miliarde PLN în accize pierdute. Aceasta este o sumă care ar permite achiziționarea a 29 de lansatoare HIMARS cu echipament (costul unui set este de aproximativ 20,7 milioane USD sau 86 milioane zloți).

Acestea sunt fonduri extrem de necesare pentru nevoile forțelor armate și pentru victoria Ucrainei”, a declarat, într-un apel recent, European Business Association (EBA), cea mai mare asociație de companii internaționale și locale din Ucraina. Acesta i-a cerut biroului președintelui Volodymyr Zelensky să acționeze mai hotărât.

În februarie, țările G7 (Franța, Japonia, Germania, SUA, Marea Britanie, Italia și Canada) au îndemnat autoritățile ucrainene să-și întărească cursul împotriva comerțului ilegal de tutun. Ei sunt îngrijorați de exportul tot mai mare de țigări contrafăcute din Ucraina către Occident. „Până acum, puține astfel de produse mai ajung încă în Polonia”, afirmă interlocutorul nostru, reprezentant al industriei tutunului.

La rândul lor, la sfârșitul lunii martie, Consiliul de Afaceri SUA-Ucraina (USUBC) le-a solicitat țărilor din G7 să ia măsuri concrete în această problemă.

Președintele Volodymyr Zelenski și guvernul de la Kiev se asigură că zilele mafiilor din tutun sunt numărate. Deocamdată, s-a înregistrat un singur succes – a fost votată o lege care interzice vânzarea țigărilor în magazinele duty-free.

 

Cum arată piața gri a țigărilor din Polonia?

Cea mai mare piață de țigări ilegale din Europa rămâne Franța, unde piața gri depășește 32%. Și Polonia deține o poziție bună în acest clasament. A fost o perioadă în care Polonia se specializase în producția de țigări ilegale, dintre care unele se vindeau în țară, altele erau trimise în Occident.

Afacerea era foarte profitabilă, pentru că profiturile din producția ilegală de țigări sunt aproape egale cu cele provenite din traficul de droguri. Rentabilitatea este atât de mare încât, după cum au susținut persoanele intervievate, cineva ar putea deveni milionar după o lună.

Grupurile care coordonau fabrici ilegale au cumpărat mașini la mâna a doua – o astfel de mașină în stare bună costa aproximativ jumătate de milion de dolari.

Producția a fost plasată în hale de fabrici și ferme abandonate, în sere vechi. Neapărat la periferie, deoarece o astfel de activitate face mult zgomot și emană un miros puternic – tutunul uscat are un miros recognoscibil. Foști muncitori ai fabricilor de tutun din Balcani au fost atrași să lucreze aici.

În 2015, piața gri din Polonia reprezenta 16,8% sută din piață. Cu toate acestea, serviciile poloneze au învățat să închidă astfel de fabrici în masă.

Ministerul de Finante din Polonia:

În perioada 2018 – 2022, 299 de fabrici ilegale de țigări au fost depistate în întreaga Uniune Europeană. Dintre acestea, Polonia a detectat până la 46%, adică 137 de fabrici ilegale de țigări.

În prezent, potrivit unui raport KPMG, ponderea țigărilor ilegale în Polonia se află la un nivel scăzut record de 4,2%. În medie, doar una din 25 de țigările fumate în Polonia provine din surse ilegale.

Bugetul de stat din Polonia câștigă foarte mult din țigări. Începând din 2021, acciza la produsele din tutun crește cu 10% de la an la an în fiecare an în această țară.

Deja în primul an de implementare, aceste creșteri au condus la o sumă record a veniturilor bugetare provenite din accizele la produsele din tutun – cu 2,6 miliarde PLN. (de la 23 miliarde PLN la 25,6 miliarde PLN). În același timp, economia subterană a continuat să se restrângă.

Conform datelor din 2022, din cauza economiei subterane Polonia pierde echivalentul a 235 de milioane de euro. Această pierdere este cu 63% mai mică decât Ucraina).

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Fosta mare sportivă a României a murit printre străini, fără să mai aibă pe nimeni! Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al acesteia în Germania
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Este cea mia bună veste de la BNR! Sunt vizați românii cu rate la bancă
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Vampire Facelift, tratamentul estetic care face senzație printre vedete
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Avertizare de cod galben de ploi și vijelii pentru 10 județe până marți
Capital.ro
S-a declarat ilegal. Decizie pentru românii care stau la casă. Statul schimbă legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
"A băgat în pământ un suflet nevinovat" - Bunicul băiețelului ucis în accidentul din Pantelimon, declarații cutremurătoare
substantial.ro
Proteste la Tel Hashomer după revocarea scutirii militare pentru evreii ultraortodocși
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!