Lanțul de supermarketuri Carrefour a hotărât să-și înceteze operațiunile din Iordania, a anunțat Majid Al Futtaim, grupul din Emiratele Arabe Unite care deține franciza Carrefour în regiune. De ce a luat această decizie radicală?
Carrefour și-a închis toate magazinele din Iordania printr-un simplu mesaj. Informațiile apărute în presa locală sugerează că această măsură ar putea fi influențată de presiunea consumatorilor din Iordania, unde celebrul retailer s-a confruntat, recent, cu un val de critici publice.
Reacțiile au fost intensificate în timpul conflictului din Fâșia Gaza, unii acuzând Carrefour de asociere cu inițiativele israeliene, după ce lanțul de magazine a anunțat parteneriate cu companii israeliene ce operează și în coloniile din Cisiordania. Acestea din urmă sunt considerate ilegale de majoritatea comunității internaționale, ceea ce a contribuit la adâncirea revoltelor.
Anunțul închiderii magazinelor Carrefour în Iordania a fost urmat de numeroase reacții în mediul online, iar mulți dintre utilizatori au speculat că retragerea este rezultatul direct al boicotului. Peste 7.000 de distribuiri ale postării inițiale și o mulțime de comentarii online arată nemulțumirea consumatorilor față de ceea ce ei percep drept o susținere indirectă a ocupației israeliene.
„Din 4 noiembrie, Carrefour nu va mai continua să opereze în regat. Le mulțumim clienților noștri și ne cerem scuze pentru orice neplăceri care ar putea rezulta din această decizie”, a scris Carrefour Iordania pe pagina sa de Facebook.
Majid Al Futtaim va înlocui magazinele Carrefour din Iordania cu un nou brand, Hypermax, cu care promite să răspundă mai bine preferințelor consumatorilor locali pentru produse autohtone și furnizori regionali. Așadar, cele 36 de magazine Carrefour din Iordania vor fi transformate treptat în Hypermax, compania asigurând că tranziția va genera doar perturbări minime pentru clienți.
Manevra marchează o schimbare importantă în strategia de expansiune a Carrefour în Orientul Mijlociu, după ce, în urmă cu câteva luni, compania s-a confruntat și în Arabia Saudită cu acuzații privind condițiile de muncă în magazinele sale. Atunci, după un raport critic al Amnesty International, compania a promis o investigație independentă a acuzațiilor.
Având peste 375 de magazine în 15 țări din Orientul Mijlociu, Majid Al Futtaim administrează franciza Carrefour în regiune. Orice ajustare în acest parteneriat are un impact major asupra prezenței companiei pe piețele arabe.