În urma inspecțiilor efectuate începând cu mijlocul lunii august, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a impus amenzi în valoare de 500 de magazine din rețeaua de supermarketuri Mega Image, ca urmare a constatării de abateri.
„În toate locaţiile verificate, comisarii ANPC au constatat abateri de la respectarea prevederilor legale în vigoare, în domeniu, pentru care au aplicat următoarele sancţiuni: 793 amenzi contravenţionale, în valoare totală de circa 5,65 milioane lei; 152 avertismente; oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor constatate pentru produse în valoare totală de peste 35.000 lei; oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare circa 1,2 milioane lei; oprire temporară de la prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 31 de magazine; propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru 12 magazine”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Abaterile cele mai frecvent întâlnite includ discrepanțe între prețul afișat la raft și cel înregistrat la casa de marcat, creând astfel confuzie pentru consumatori. De asemenea, s-au constatat încercări de inducere în eroare a consumatorilor prin lipsa informațiilor complete despre ingredientele produselor de pe eticheta din raft. De asemenea, s-a observat neconformitatea cu regulile privind promoțiile, cum ar fi comercializarea produselor multipack fără disponibilitatea produsului individual pentru a verifica prețul sau absența afișării datei de început a promoției și a perioadei de valabilitate. Alte abateri notate includ diferențe între cantitatea netă indicată pe ambalaj și cantitatea reală a produsului, precum și comercializarea produselor cu termene de valabilitate expirate sau depășite.
Totodată, au fost constatate şi alte nereguli precum nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare, schimbarea stării termice iniţiale a produselor, comercializarea unor produse alimentare care prezentau semne organoleptice de alterare şi comercializarea unor produse alimentare cu miros şi gust urât sau pete de mucegai.
„Supravegherea activităţii marilor retaileri este o prioritate pentru Autoritatea noastră. Lanţurile foarte mari de magazine au un impact social major. Din acest motiv, suntem obligaţi să analizăm permanent de la calitatea legumelor şi fructelor, până la condiţiile de comercializare, inclusiv diferenţele de preţ ale produselor de la raft, la casa de marcat. Vrem, în felul acesta, să transmitem un mesaj ferm legat de tot ceea ce înseamnă drepturile consumatorilor. Din păcate, pare că nu reuşim să ne facem înţeleşi şi, permanent, sunt invocate abuzurile Autorităţii noastre când, de fapt, îşi doresc să mascheze realitatea. La ei acasă se poate să le respecte, la noi pare că nu”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.