Zabka, unul dintre cele mai importante branduri de retail din Polonia, vrea să fie tot mai activ și pe piața românească. Directorul financiar al companiei, Marta Wrochna-Lastowska, a declarat, săptămâna aceasta, că România reprezintă o piață strategică în expansiunea regională a lanțului de magazine, potrivit capital.
Astfel, anul acesta, Zabka vrea să aibă 50 de magazine deschise în România. Pe termen mediu, compania vrea să deschidă câte o mie de magazine pe an în România și în Polonia. Extinderea agresivă a rețelei are ca scop dublarea vânzărilor până în 2028, comparativ cu cele din 2023.
În prima jumătate a anului, retailerul polonez a deschis deja trei magazine Froo în București. Primul magazin Zabka a fost deschis în cadrul Pieței Progresul, iar altele două au fost deschise pe strada Liviu Rebreanu și pe Calea Moșilor.
Zabka a intrat pe piața din România în 2023, prin preluarea de la familia Trandafir a pachetului majoritar în cadrul companiei de distribuţie DRIM Daniel Distribuţie FMCG.
Anul acesta, rețeaua Zabka a înregistrat deja performanțe considerabile și anticipează o marjă de profit mai mare decât cea din 2023. Potrivit datelor financiare, profitabilitatea din primul semestru al anului indică o marjă peste nivelul de 12,4 la sută de anul trecut. ”Analizând profitabilitatea din primul semestru din 2024, ne aşteptăm ca pe ansamblul acestui an să înregistrăm o marjă de profit peste nivelul de 12,4 la sută realizat în 2023”, spune directorul financiar al Zabka.
Citește și Ajutoare pentru încălzire. Cine le primește și cât acoperă din facturi
Zabka, brand apărut în 1998, este o rețea de magazine de proximitate foarte cunoscută în Polonia, unde are peste 10.700 de unități. Compania vrea să deschidă încă 4.500 de magazine în Polonia până în 2028, ceea ce va aduce numărul total de unități la aproximativ 14.500.
În primul semestru al anului în curs, veniturile Zabka au urcat la 11,15 miliarde de zloți, comparativ cu 9,18 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut. În 2023, Zabka a înregistrat un profit net de 356 milioane de zloți la venituri de 19,81 miliarde de zloți, confirmând trendul ascendent.