Magazinele românești de tip en gros încep să se extindă în mai toată țara. Acestea erau la mare căutare în anii ’90, perioadă în care nu existau prea multe opțiuni de unde să-ți faci cumpărăturile. Cu timpul, au apărut supermarketurile, mult mai atractive cel puțin din punct de vedere estetic, dar și din punct de vedere al varietății produselor, mai ales că cele mai multe produse erau din afara țării, un aspect foarte atractiv la vremea respectivă.
Odată ce marii retaileri străini au pătruns pe piața românească, angrourile și-au pierdut clienții și au început să se închidă rând pe rând. De ceva vreme, însă, românii au început să observe cât de ușor li se golesc buzunarele odată ce intră într-un supermarket, așa că s-au reorientat către vechile angrouri.
Potrivit Ziarul Financiar, printre companiile românești care operează angrouri se disting Ability Trade SRL din Brăila, Geolaila Comimpex SRL din Bucureşti, Decenu Noi Retail S.R.L. din Ilfov, DCN EU Cash&Carry din acelaşi judeţ şi Lucidus SRL din Bucureşti. Inițial, toate aceste afaceri au fost gândite pentru a deservi clienţii revânzători şi operatorii HoReCa. Pe parcursul timpului, aceste magazine şi-au deschis porţile şi pentru clienţii finali.
În anul 2022, ritmul de creștere al vânzărilor acestor angrouri a variat între 22% şi 62%, împreună adunând afaceri de 1,2 miliarde de lei. Cel mai mare business este DCN EU Cash&Carry din Ilfov, care în anul 2022 a avut afaceri de 432,7 milioane de lei. Pe site-ul companiei apare informația conform căreia afacerea lucrează cu o marjă de 5-7%. Făcând o comparație, în retail, într-un supermarket sau într-un magazin de proximitate, marja medie depășește 20%.
Specificul angrourilor este acela că cu cât cantitatea de produse cumpărate crește, cu atât prețul scade. Astfel de oferte sunt, ocazional, disponibile și în supermarketuri, dar în angro nu este vorba despre ofere, ci acesta este principiul de funcționare a angroului.