Peste două sute de persoane au participat, marţi, la Miercurea Ciuc, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon. Comemorarea de la Miercurea Ciuc a început la statuia Gloria Victis din faţa Consulatului General al Ungariei din reşedinţa harghiteană, unde s-au întâlnit membrii „Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate” (HVIM), ai Mişcării „Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI) şi ai Organizaţiei de tineret a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) „MINTA”, purtând drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian – aparţinând primei dinastii domnitoare a Regatului Ungariei.
Lor li s-au alăturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea „Matyas” din Ciucul de Jos şi localnici, printre ei aflându-se şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.
La finalul alocuţiunilor, participanţii au intonat imnul secuilor şi pe cel al Ungariei.
Comemorări ale Tratatului de la Trianon au fost organizate în majoritatea localităţilor din judeţul Harghita.
Citeşte şi: Etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate în absenţa autonomiei
De asemenea, peste două sute de persoane au participat, marţi, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon. Participanţii au arborat drapelul secuiesc şi pe cel ungar, iar unii dintre ei au purtat panglici de doliu.
Comemorarea a început cu bătaia clopotelor bisericilor istorice maghiare, urmată de un moment artistic şi de discursuri rostite de către reprezentanţii organizaţiilor politice maghiare, precum şi ale tinerilor maghiari.
Reuniunea a avut ca motto o frază rostită de Stanley Baldwin, fost premier al Marii Britanii: „Pacea Europei s-a terminat în ziua Tratatului de la Trianon”.
Mai mulţi tineri maghiari au comemorat, marţi, în Cimitirul „Crişan” din Cluj-Napoca împlinirea a 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Monumentul închinat soldaţilor maghiari căzuţi în primul război mondial a fost profanat, în cursul nopţii de luni spre marţi sau marţi dimineaţă.
Tinerii participanţi la comemorare s-au declarat revoltaţi de faptul că persoane necunoscute au aruncat pe monument cu vopsea roşie.
„A fost un gest deliberat, se ştia că noi venim să comemorăm Tratatul de la Trianon şi au vrut să ne strice comemorarea. Când am venit spre cimitir am aflat că persoane necunoscute au aruncat pe monument cu vopsea roşie, cel mai probabil în cursul nopţii de luni spre marţi sau în cursul dimineţii de marţi. Este un gest revoltător”, a declarat unul dintre participanţi.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj s-a autosesizat în legătură cu profanarea monumentului şi a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat cu vopsea roşie. O echipă de la Serviciul Criminalistic a luat probe de vopsea.
Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul – Austriei, iar Croaţia şi Slavonia – Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).