Antal Atilla, viceprimarul din Miercurea Ciuc, spune că dintotdeauna, în Secuime, Revelionul s-a sărbătorit de două ori, atât pentru ora Bucureştiului, cât şi pentru cea a Budapestei.
„Eu am patruzeci de ani şi de când mă ştiu ăsta era obiceiul, se ciocneşte şampanie de două ori. Şi în anii 70 şi în anii 80, tot aşa a fost şi nu a deranjat pe nimeni. Dacă deranjează, probabil că unii se vor gândi şi vor interzice, că ne-am obişnuit. Deci, dacă deranjează, să interzică, ce să zic. A fost un an, cred că în 2007, când au fost focuri de artificii de Revelion şi la ora Bucureştiului şi la ora Europei Centrale, când am aderat la Uniunea Europeană, dar, în rest, oamenii sărbătoresc Revelionul şi aici ca şi la Poiana Braşov sau la Bucureşti”, a declarat Antal Atilla, viceprimarul din Miercurea Ciuc, la România TV.
Vadim: Dacă vor să dea cu tiribombe din oră în oră, n-au decât
Obiceiul maghiarilor de a ciocni şampanie de două ori în noaptea de Revelion nu este privit cu ochi buni de toată lumea. Corneliu Vadim Tudor susţine că el reprezintă „o provocare ieftină”.
„E o provocare ieftină pentru a ni se strica şi aceste sărbători. Este clar că nu oamenii simpli au născocit găselniţa asta, ci ea a izvorât din mintea înfierbântată a unora care vor să arate că ei sunt europeni şi noi am fi orientali. Dacă au nostalgia locurilor de baştină, eu nu înţeleg de ce nu şi-or potrivi ei ceasurile după acea zonă din Asia de unde vin ungurii şi anume în fundul Chinei, e un loc unde trăieşte tribul uigurilor. Dacă îi trage aţa în Ungaria, de ce nu se duc acolo?
Cel mai bun tratament faţă de această provocare ieftină este să-i ignorăm. Dacă vor să dea cu bombardele şi cu tiribombe din oră în oră nu au decât să o facă. Dar să nu intoneze imnul Ungariei”, a declarat Vadim Tudor la România TV.