Trenurile care vor circula pe Metroul de Drumul Taberei, ce va fi finalizat în a doua parte a anului viitor, vor fi nişte vechituri. Din moment ce procedura de achiziţie a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 este blocată de procurorii DNA, existând suspiciuni de corupţie pe procedura de atribuire, Metrorex trebuie să găsească o altă soluţie pentru materialul rulant.
Nu se poate face o altă licitaţie, astfel încât se lucrează cu posibilităţile actuale.
„Trenurile de metrou care vor circula pe Magistrala 5 vor fi din parcul de inventar al Metrorex. În funcţie de traficul de călători, pentru asigurarea capacităţii de transport pe Magistrala 5, tronsonul I, vor fi minimum 8 trenuri şi maximum 13 trenuri”, spun reprezentanţii Regiei pentru ECONOMICA.NET.
Trenurile ce vor intra în exploatare sunt de tip BM1 – IVA , cu o vechime medie de trei decenii. Acest lucru nu ar trebui însă să sperie călătorii, spun oficialii metroului. „Acestea vor îndeplini în totalitate condiţiile tehnice şi de siguranţă impuse”, afirmă reprezentanţii. Mai mult decât atât, trenurile de inventar nu fac parte din parcul curent de exploatare al Regiei. Prin urmare, precizează Metrorex, „asigurarea cu necesarul de trenuri pentru Magistrala 5 nu va afecta parcul de exploatare sau intervalul de circulaţie aferent Magistralelor 1, 2, 3 şi 4″.
Trenurile IVA Arad au fost construite în perioada 1979 – 1995. Metrorex are, în prezent, 35 de trenuri de acest tip în parcul de inventar, iar în exploatare doar 15. Practic, cele 8-13 trenuri ce vor fi puse să circule pe Metroul de Drumul Taberei vin direct din depourile Metrorex, unde ruginesc. Anul trecut, Metrorex avea în plan să scape de toate aceste trenuri, pentru că au numeroase defecţiuni tehnice şi un consum ridicat de energie electrică. De la sfârşitul anului 2015, în subteranul bucureştean nu ar mai fi trebuit să circule trenuri vechi.
„Trenurile IVA Astra sunt învechite, au costuri mari de întreţinere, iar majoritatea problemelor tehnice apar la trenurile de generaţie veche. Cu cât foloseşti mai mult un tren, consumul de energie este mai mare şi mentenanţa este mai scumpă, pentru că se tarifează la numărul de kilometri parcurşi. Vrem să scoatem de tot trenurile IVA din funcţiune, pentru că au costuri ridicate de mentenanţă. În primul rând, dacă iei trenuri noi, majoritatea costurilor de mentenanţă le acoperă garanţia. Până la finele anului viitor ne-am propus să înlocuim întreg parcul de trenuri vechi şi să nu mai avem niciun tren vechi pe şine. Trenurile IVA le vom casa şi le vom valorifica, vânzându-le la fier vechi. Este o procedură de vânzare. Dacă ar exista o altă posibilitate de a le valorifica în alt fel, pe alţi bani, cu mare plăcere, însă nu şi-a exprimat nimeni ideea şi nici noi nu am găsit până acum, la nivelul Metrorex, alte soluţii de a vinde trenurile la preţuri mai mari decât la fier vechi”, declara, pentru B365.ro, fostul director general al Metrorex, Aurel Radu.
Vechile trenuri IVA Arad vor circula pe Magistrala 5 până vin trenurile noi spaniole CAF, achiţionate prin contractul 79/2014. Acestea vor fi în număr de opt, termenul de livrare, potrivit contractului, fiind martie – iunie 2016.
Magistrala 5 de Metrou, Tronsonul Râul Doamnei – Eroilor, va fi gata în semestrul 2 din 2016. Se estimează că 300.000 de călători vor circula zilnic pe acest tronson. Este un proiect de circa 700 de milioane de euro ce este finanţat în proporţie de peste 60% din fonduri europene nerambursabile. Mentenanţa întregului parc de material rulant al Metrorex este asigurată de Alstom Transport România.