Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a declanșat pe 3 februarie o grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra anulării creșterilor salariale și subfinanțării companiei. Dacă autoritățile nu răspund cerințelor lor, pe 10 februarie va începe o grevă de exces de zel.
Potrivit liderului USLM, Marian Artimon, principalul motiv al protestului este ordonanța-trenuleț, care a avut un impact negativ asupra salariaților metroului. „Sindicaliștii sunt nemulțumiți de ordonanța-trenuleț, care le-a anulat creșterile salariale negociate și prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă încheiat la începutul lui decembrie 2024, dar presupune și o subfinanțare a companiei”, a explicat Artimon, subliniind faptul că această măsură a afectat atât veniturile angajaților, cât și bugetul general al companiei.
Există şi veşti bune d ela metrou. Cea mai aglomerată linie de metrou mai primeşte trei staţii. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat cu unanimitate de voturi, un proiect care prevede aprobarea unui protocol pentru extinderea liniei de metrou M2 Pipera în Comuna Berceni, peste Șoseaua de Centură. Este vorba de o asociere între mai multe instituții, iar liderul proiectului este Primăria Sectorului 4.
Angajații de la metrou amenință cu greva, furioși că le sunt înghețate salariile
„Se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliul Local al Sectorului 4 de a hotărî cu privire la asocierea Sectorului 4 al Municipiului București cu Ministerul Transporturilor, Societatea de Transport Metroul București, Consiliul Județean Ilfov și Compania Națională de Căi Ferate «CFR» – S A, în vederea realizării în comun a proiectului de utilitate publică privind extinderea Magistralei M2 Pipera – în zona de sud, după Șoseaua de Centură”, se arată în proiectul votat în 2021 în ședința CGMB.
Între timp, Primăria Sectorului 4 a finalizat și a deschis stația „Tudor Arghezi”. Aceasta se află la ieșirea din București, foarte aproape de Centura Capitalei. Tot aici, autoritatea locală a construit și un park&ride, care în prezent este foarte utilizat de către cei care vin din Ilfov cu autoturismele personale, apoi recurg la transportul cu metroul.
Metrorex anunţă prelungirea restricţiilor de trafic de pe aliniamentul viitoarei linii de metrou M6, Secţiunea Sud, lotul 1 Mai – Tokyo, pentru realizarea structurii de rezistenţă a staţiilor, galeriilor şi tunelurilor de pe lotul I al acestei magistrale care va ajunge la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni.
Conform Avizelor reînnoite de autorităţile de resort, traficul în următoarele zone este restricţionat după cum urmează: în zona 1 Mai, pe timp de noapte, traficul este închis în intervalul orar 22:00 – 06:00, pe străzile Carpaţi, Mirceşti şi Caransebeş, cu excepţia riveranilor şi a mijloacelor de transport în comun, pe perioada execuţiei lucrărilor aferente proiectului. Participantii la trafic sunt rugaţi să folosească în acest interval orar rutele alternative de ocolire a zonei de lucrări (prin Strada Pajurei, Strada Jiului, către Bulevardul Poligrafiei), conform semnalizării rutiere instalată încă de la intersecţia Bd. Bucureştii Noi / Şoseaua Chitilei / Calea Griviţei.
În zona 1 Mai – Pajura, restricţiile de trafic se prelungesc până la 30 septembrie 2025, iar în zona Pajura, restricţiile de trafic se prelungesc pe toată perioada autorizaţiei de construire, emisă de Ministerul Transporturilor, până la 22 martie 2027. În zonele Pajura – Romexpo – Piaţa Presei Libere, restricţiile se prelungesc până la 30 septembrie 2025, iar în zona Gara Băneasa, restricţiile se prelungesc până la 31 ianuarie 2025, anunţă Metrorex.
Citește și: Sute de nepalezi s-au adunat în stațiile de metrou din București, în noaptea de Revelion. Imagini virale
Potrivit aceleiaşi surse, pentru viitoarele staţii 1 Mai, Aeroport Băneasa şi Tokyo, avizele de prelungire sunt în curs de eliberare, urmând ca Metrorex să revină cu informaţii actualizate la momentul la care va primi decizia autorităţilor de resort.
„Metrorex le mulţumeşte pentru înţelegere tuturor participanţilor la trafic pe ruta mai sus menţionată, precum şi rezidenţilor şi companiilor care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea zonelor de lucrări”, se mai arată în comunicatul de presă al Metrorex.
Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internaţional Otopeni. Pe un traseu de 14,2 kilometri, aceasta va cuprinde 12 staţii de metrou: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Proiectul „Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” este unul de utilitate publică, de interes naţional, conform Hotărârii Guvernului nr. 496/2017, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se asigură nevoile de mobilitate ale persoanelor prin dezvoltarea reţelei de transport trans european.
Lucrările de Proiectare şi execuţie structură de rezistenţă staţii, galerii şi tuneluri ale Lotului 1. – 1Mai-Tokyo sunt finanţate prin PNRR.
Imagini cu un tânăr care circulă în spatele unei garnituri de metrou, publicate online
Există şi veşti mai puţin plăcute de la metrou.Imagini cu un tânăr care circulă în spatele unei garnituri de metrou au fost publicate online, iar Poliţia Capitalei încearcă să identifice persoana.
Imagini cu o persoană care circulă în spatele unei garnituri de metrou au fost publicate în mediul online. ”Stunt-uri în Bucureşti. E prima oară când văd aşa ceva”, scrie persoana care a distribuit imaginile. Poliţia Capitalei a precizat, luni seară, că face verificări.
”În cauză, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public au demarat verificări în vederea identificării şi depistării persoanei în cauză, dar şi pentru stabilirea situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis Poliţia Capitalei.
Poliţia Capitalei arată că metroul se deplasează cu viteză, iar urcarea pe tren, în mişcare poate duce la pierderea echilibrului şi la căderi.
”În astfel de situaţii, pasagerul poate fi surprins între uşi sau poate ajunge sub roţile trenului. Urcarea pe metrou în timpul mersului poate distrage atenţia conductorului sau poate perturba fluxul normal al trenului, punând în pericol siguranţa călătorilor şi a personalului de serviciu. Călătoria în acest mod poate duce la răniri grave sau chiar fatale”, a mai transmis Poliţia Capitalei.