Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi au transmis, luni, într-un comunicat de presă, că împărtăşesc îngrijorările exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la modificările ce ar urma să fie aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.
„Magistraţii Judecătoriei Iaşi se solidarizează cu punctul de vedere exprimat de CSM, în sensul că îşi manifestă îngrijorarea faţă de modificările ce se doresc a fi aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Amendamentele aduse sub forma unor propuneri de incriminare a unor fapte specifice actului de Justiţie constituie o atingere nepermisă adusă independenţei Justiţiei şi sunt de natură a induce opiniei publice ideea că magistraţii reprezintă un fenomen infracţional periculos, ale căror fapte trebuie sancţionate cu pedepse cu limite apropiate de cele prevăzute pentru infracţiunea de omor”, au arătat magistraţii Judecătoriei Iaşi în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, judecătorii ieşeni solicită abordarea cu seriozitate a problematicii supuse modificărilor legislative, în contextul în care „aplicarea legii nu este discreţionară şi trebuie să le asigure tuturor persoanelor accesul la un act de Justiţie bazat pe reglementări care să nu aducă atingere independenţei acestuia“.
Sâmbătă seara, aproximativ 200 de judecători şi procurori, magistraţi asistenţi şi auditori de justiţie au protestat în faţa Curţii de Apel Bucureşti, aceştia fiind nemulţumiţi de modificările privind legile justiţiei sau de schimbările aduse codurilor penale.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercurea trecută, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma emiterii Curţii Constituţionale a unei decizii de neconstituţionalitate, efectuând câteva modificări care redefinesc eroarea judiciară.