Magistraţii solicită CSM declasificarea şi publicarea raportului Inspecţiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI

AMR şi UNJR au solicitat joi, printr-o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii ca, în calitate de garant al independenţei justiţiei, “să întreprindă, de urgenţă, toate demersurile având ca finalitate declasificarea şi publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ şi SRI din 2009“.
Filip Stan
06 iun. 2019, 11:18
Magistraţii solicită CSM declasificarea şi publicarea raportului Inspecţiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI

Conform unui comunicat al celor două asociaţii profesionale, solicitarea vine după ce, la data de 30.05.2019, că răspuns la cererea acestora de comunicare a raportului Inspecţiei Judiciare şi a anexelor la acestea, CSM a comunicat că “documentele menţionate au formă clasificată cu grad de secretizare “strict secret” de la unităţile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)”.

AMR şi UNJR au arătat că demersul lor vine în continuarea eforturilor începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegala interferenţă a serviciilor secrete în procedurile judiciare.

Această poziţie a magistraţilor a fost confirmată şi de către Curtea Constituţională, prin decizia Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr.00750 din 4 februarie 2009, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, se arată în comunicat.

“Sunt deosebit de semnificative, în susţinerea solicitării noastre, aspectele asupra cărora Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019”, se arată în scrisoarea trimisă de asociaţii CSM, în care sunt redate extrase relevante din decizia CCR.

Magistraţii au reamintit, printre altele, că “sintagma ‘echipe operative comune‘ din art.3 lit.g) al protocolului denotă faptul că reprezentanţi ai unor organe ale statului puteau participa activ şi nemijlocit în cadrul urmăririi penale, fără că acestea să fi avut calitatea de organe de cercetare penală speciale. (…) Prin existenţa unei confuziuni între atribuţiile celor două organe s-a ajuns la intruziunea unui serviciu secret în modul de desfăşurare a urmăririi penale.”

Or, este rolul şi obligaţia Constituţională a Consiliului Superior al Magistraturii să verifice, în concret, cum a fost aplicat acest protocol, care au fost echipele operative comune create, care au planurile comune adoptate de parchete şi SRI şi dacă, în fiecare caz în parte, acestea au afectat independenţa justiţiei şi atribuţiile constituţionale şi legale ale judecătorilor şi procurorilor implicaţi.

“Analiza obiectivă, completă şi profundă a concluziilor Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018 nu poate fi realizată în lipsa cunoaşterii conţinutului anexelor la acest raport, iar emiterea unor concluzii trunchiate ar încalcă grav imperativul garantării independenţei justiţiei şi, în consecinţă, interesul sistemului de justiţie, precum şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestei ţări”, se arată în finalul scrisorii trimise de AMR şi UNJR.

“Am arătat şi în trecut şi repet: dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare nu pot fi decât subrezite sau de-a dreptul făcute preş printr-o “cooperare” dincolo de lege, prin echipe mixte ori raportări reciproce, între parchete şi serviciile de informaţii, acţiuni în legătură directă cu dosare penale, dar despre care nu ştiau decât semnatarii protocoalelor. Este acum rândul Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul constituţional şi să facă absolut toate demersurile pentru desecretizarea anexelor la raportul Inspecţiei Judiciare vizând aplicarea protocoalelor secrete” a declarat Andreea Ciucă, preşedinte AMR.

“Toate aceste hotărâri, protocoale, acte secrete care au afectat procedurile judiciare, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sau competenţele constituţionale ale judecătorilor şi procurorilor au fost bombe puse la temelia statului de drept. Justiţia nu poate fi administrată după acte secrete, aşa cum era în perioada comunistă. Dacă se doreşte cu adevărat independenţa justiţiei, atunci toate instituţiile trebuie să facă demersurile necesare pentru că nici un act ce priveşte justiţia să nu rămână secret. Abia atunci vom putea vorbi despre o justiţie independenţa. Restul e demagogie şi populism electoral”, a adăugat Dana Girbovan, preşedinte UNJR.

AMR şi UNJR îşi vor continuă demersurile începute din 2015 pentru lămurirea tuturor aspectelor care au afectat grav justiţia şi statul de drept, prin prisma ingerinţei nelegale a serviciilor de informaţii în actul de justiţie.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'