Magistraţii solicită CSM declasificarea şi publicarea raportului Inspecţiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI

AMR şi UNJR au solicitat joi, printr-o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii ca, în calitate de garant al independenţei justiţiei, “să întreprindă, de urgenţă, toate demersurile având ca finalitate declasificarea şi publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ şi SRI din 2009“.
Filip Stan
06 iun. 2019, 11:18
Magistraţii solicită CSM declasificarea şi publicarea raportului Inspecţiei Judiciare privind protocolul PICCJ-SRI

Conform unui comunicat al celor două asociaţii profesionale, solicitarea vine după ce, la data de 30.05.2019, că răspuns la cererea acestora de comunicare a raportului Inspecţiei Judiciare şi a anexelor la acestea, CSM a comunicat că “documentele menţionate au formă clasificată cu grad de secretizare “strict secret” de la unităţile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)”.

AMR şi UNJR au arătat că demersul lor vine în continuarea eforturilor începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegala interferenţă a serviciilor secrete în procedurile judiciare.

Această poziţie a magistraţilor a fost confirmată şi de către Curtea Constituţională, prin decizia Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr.00750 din 4 februarie 2009, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, se arată în comunicat.

“Sunt deosebit de semnificative, în susţinerea solicitării noastre, aspectele asupra cărora Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019”, se arată în scrisoarea trimisă de asociaţii CSM, în care sunt redate extrase relevante din decizia CCR.

Magistraţii au reamintit, printre altele, că “sintagma ‘echipe operative comune‘ din art.3 lit.g) al protocolului denotă faptul că reprezentanţi ai unor organe ale statului puteau participa activ şi nemijlocit în cadrul urmăririi penale, fără că acestea să fi avut calitatea de organe de cercetare penală speciale. (…) Prin existenţa unei confuziuni între atribuţiile celor două organe s-a ajuns la intruziunea unui serviciu secret în modul de desfăşurare a urmăririi penale.”

Or, este rolul şi obligaţia Constituţională a Consiliului Superior al Magistraturii să verifice, în concret, cum a fost aplicat acest protocol, care au fost echipele operative comune create, care au planurile comune adoptate de parchete şi SRI şi dacă, în fiecare caz în parte, acestea au afectat independenţa justiţiei şi atribuţiile constituţionale şi legale ale judecătorilor şi procurorilor implicaţi.

“Analiza obiectivă, completă şi profundă a concluziilor Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018 nu poate fi realizată în lipsa cunoaşterii conţinutului anexelor la acest raport, iar emiterea unor concluzii trunchiate ar încalcă grav imperativul garantării independenţei justiţiei şi, în consecinţă, interesul sistemului de justiţie, precum şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestei ţări”, se arată în finalul scrisorii trimise de AMR şi UNJR.

“Am arătat şi în trecut şi repet: dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare nu pot fi decât subrezite sau de-a dreptul făcute preş printr-o “cooperare” dincolo de lege, prin echipe mixte ori raportări reciproce, între parchete şi serviciile de informaţii, acţiuni în legătură directă cu dosare penale, dar despre care nu ştiau decât semnatarii protocoalelor. Este acum rândul Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul constituţional şi să facă absolut toate demersurile pentru desecretizarea anexelor la raportul Inspecţiei Judiciare vizând aplicarea protocoalelor secrete” a declarat Andreea Ciucă, preşedinte AMR.

“Toate aceste hotărâri, protocoale, acte secrete care au afectat procedurile judiciare, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sau competenţele constituţionale ale judecătorilor şi procurorilor au fost bombe puse la temelia statului de drept. Justiţia nu poate fi administrată după acte secrete, aşa cum era în perioada comunistă. Dacă se doreşte cu adevărat independenţa justiţiei, atunci toate instituţiile trebuie să facă demersurile necesare pentru că nici un act ce priveşte justiţia să nu rămână secret. Abia atunci vom putea vorbi despre o justiţie independenţa. Restul e demagogie şi populism electoral”, a adăugat Dana Girbovan, preşedinte UNJR.

AMR şi UNJR îşi vor continuă demersurile începute din 2015 pentru lămurirea tuturor aspectelor care au afectat grav justiţia şi statul de drept, prin prisma ingerinţei nelegale a serviciilor de informaţii în actul de justiţie.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul spectaculos care a fost observat în munții României. Este un simbol al puterii și a fost asociat cu Zeus, regele zeilor
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Amor fatal. Momentul fierbinte care a schimbat România pentru totdeauna
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Austria ridică obiecțiile privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy