Judecătorii protestează pentru a obţine salarii mai mari. Magistraţii vor purta banderole albe în sălile de judecată

Judecătorii ieşeni se alătură de miercuri protestelor demarate de colegi de la alte instanţe din ţară. Aceştia se declară nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu a inclus magistraţii în aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile s-ar fi majorat cu 18%.
Filip Stan
14 sept. 2016, 07:48
Judecătorii protestează pentru a obţine salarii mai mari. Magistraţii vor purta banderole albe în sălile de judecată

Tribunalul Iaşi a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că se alătură protestelor demarate, zilele trecute, de colegi de la alte instanţe din ţară, faţă de mai multe probleme din sistem invocate de magistraţi.

În primă fază, judecătorii de la această instanţă spun că vor purta bandane albe în timpul şedinţelor de judecată, urmând ca, de săptămâna viitoare, dacă revendicările nu le vor fi îndeplinite, să judece numai dosarele urgente.

Judecătorii protestează astfel, printre altele, împotriva unei decizii a Guvernului de a nu include magistraţii în aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile judecătorilor s-ar fi majorat cu 18%.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat alaltăieri că va lua legătură cu ministrul Muncii pentru a discuta „cu cei aflaţi în protest, întrucât Ministerul Muncii se ocupă de politică salarială.

„Memorandumul privind justiția”, adoptat de peste 60 de instanţe și 25 de parchete

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a anunțat, miercuri, că 66 de instanțe și 25 de parchete din țară au adoptat până acum „Memorandumul privind justiția”, în care se expun problemele din sistemul judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o „justiție eficientă, modernă și de calitate”.

Potrivit unui comunicat de presă al UNJR, „Memorandumul privind justiția” a fost adoptat până miercuri dimineața de 5 curți de apel, 17 tribunale și 44 de judecătorii, precum și de 3 parchete de pe lângă curți de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale și 14 parchete de pe lângă judecătorii, dar că numărul real de instanțe și de parchete care au adoptat documentul este mai mare, însă nu au finalizat încă procesele verbale.

„Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar și afectează direct cetățeanul ce se adresează instanțelor”, a spus judecător Dana Gîrbovan, președinte UNJR, co-inițiator al Memorandumului.

UNJR a precizat că Memorandumul a scos în evidență necesitatea respectării independenței justiție și a principiului separației puterilor în stat, problemele generate de ‘telejustiție’, respectarea statutului magistraților, subfinanțarea justiției, modul de evaluare al MCV și de acțiune al CSM și al Inspecției Judiciare, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților.

„Premisa memorandumului este că ‘justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul’. O sinteză a problemelor și soluțiilor din Memorandum, grupate pe teme, poate fi accesată la adresa: Magistrații din țară votează un Memorandum cu propuneri pentru eficientizarea justiției. Memorandumul stipulează expres că prin adoptarea să ‘magistrații își rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acțiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică”, se mai arată în comunicat.

UNJR mai susține că, pe lângă adoptarea Memorandumului, în cadrul acelorași adunări generale unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole.

„Alte instanțe au cerut și solicitarea Avocatului Poporului, a Președinției și CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș care menține discriminarea și inechitatea salarială. De asemenea, o parte din instanțe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiției Raluca Prună. Prezența este cea mai amplă mișcare din justiție de după 2009, când magistrații — judecători și procurori — evidențiază prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate”, se susține în document.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a mai precizat că susține toate cererile magistraților și solicită Guvernului și Parlamentului asumarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate în Memorandumul privind justiția.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte