Vorbim de perioada 2014 – 2019, când a ascuns față de conducerea CAB și CSM afecțiunile de care suferea. Corneliu Bogdan Ion – Tudoran avea un cumul de afecțiuni din cauza cărora ar fi trebuit să fie considerat inapt în a mai profesa și emite sentințe.
Magistratul suferea de Diabet tip II și Hipertensiune arterială (HTA), conform Baremului medical pentru stabilirea aptitudinii judecătorilor și procurorilor (Anexa 3, Ordinul 1178/C/ 14.05.2007 MJ).
Judecătorul a ascuns aceste lucruri de conducerea Curții de Apel și de CSM. „Vă comunicăm că la nivelul direcției de specialitate din cadrul Consiliului nu există înscrisuri medicale referitoare la starea de sănătate a domnului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran”, au transmis reprezentanții CSM pentru Național.
„În acord cu aceste reglementări, examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraților asistenți și personalului asimilat acestora se va efectua la solicitarea compartimentului de Resurse umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, președintele instanței sau conducătorului parchetului ori a colegiilor de conducere“, a mai transmis CSM.
Judecătoarea Mirela Steluța Croitoru, vicepreședintele Curții de Apel, a explicat cum se face examinarea medicală a judecătorilor.
„Potrivit art. 3 din Ordinul comun al Ministrului Justiţiei şi Ministrului Sănătăţii publice nr. 1178/C din 14.05.2007:
Metodologia de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi candidaţilor pentru admiterea în magistratură este prevăzută în Anexa 2.
Potrivit art. 1 din Anexa 2:
Examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora aflat în funcţie se efectuează în cazurile expres prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare, pe baza prezentei metodologii şi a baremului stabilit în anexa 3 a prezentului ordin.
Potrivit art. 3 din Anexa 2:
(1) Examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură se va efectua la solicitarea compartimentului de resurse umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respective al Ministerului Justiţiei.
(2) în cazul prevăzut la art. 62 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sesizarea va fi realizată de preşedintele instanţei sau de conducătorul parchetului ori a colegiilor de conducere.”