Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou

Magiunul de Topoloveni a obținut primul loc, al doilea an consecutiv, în topul realizat de TasteAtlas pentru cele mai bune gemuri din lume.
Filip Stan
03 ian. 2024, 21:07
Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou
Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume! România are de ce să fie mândră din nou

Magiunul de Topoloveni a devenit, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun gem din lume, după cum a decis TasteAtlas, o platformă ce se descrie ca fiind o „enciclopedie de arome” și un „atlas mondial de mâncăruri tradiționale”. Potrivit reprezentanților platformei, până acum au fost catalogate 10.000 de alimente și băuturi din întreaga lume, însă încă mai sunt zeci de mii de alte preparate de testat, de cercetat și cartografiat.

Citește și: Salinate de Turda, preparatul care îți face papilele gustative să tresară, a devenit marcă înregistrată la nivel european. România intră în top cu specialitățile de porc

Magiunul de Topoloveni, desemnat cel mai bun gem din lume

Magiunul de Topoloveni a obținut doi ani la rând, în 2022 și în 2023, aprecierea publicului și a reprezentanților TasteAtlas, care l-au clasat pe primul loc în topul celor mai bune gemuri din lume. Produsul românesc cu Indicația Geografică Protejată (IGP) este urmat de Dulceața de fructe de pădure din Suedia și pe locul trei de Siropul de Liege din Belgia, un produs popular realizat din fructe proaspete precum pere, caise, mere, curmale și prune uscate.

La descrierea Magiunului de Topoloveni, site-ul tasteatlas.com a notat: „Magiunul de prune Topoloveni este un tartinat concentrat cu suprafața lucioasă făcut în orașul Topoloveni și satele din jur, din prune de culoare autohtonă, complet coapte, de cea mai bună calitate, care sunt fierte mult timp în faza de concentrare. Prunele conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr natural și vitamina C din cauza coacerii lor. Singurul ingredient din produs este pruna și, deși poate părea că din dulceață lipsesc cojile de prune, acestea sunt încorporate în aceasta pentru a nu pierde nutrienți, fibre și vitamine prețioase”.

Despre victorie și despre calitățile deosebite ale magiunului de Topoloveni au vorbit reprezentanții locației unde se și fabrică cel mai bun gem din lume.

„Nu a fost un concurs, dar Taste Atlas este o organizație care face în fiecare an face o testare a gustului populației de pe glob. Nu participăm cum se participă la concursuri, plătești o taxă și participi, nu. Noi am fost sesizați de consumatorii care se uită pe canalele de social-media și ne-au spus anul trecut: vedeți că ați câștigat. Anul acesta am ieșit pe locul I în lume și e foarte drăguț că suntem destul de detașați de locul II și foarte detașați de locul al III-lea. Deci gustul magiunului de prune făcut de noi, de români, dar în special cel de Topoloveni este singurul magiun de prune făcut conform standardului. Papilele gustative de pe glob nu se schimbă cu mileniile, fiecare își reconstituie un gust proaspăt, căci și nouă românilor ne plac niște fructe exotice cu care noi nu am fost obișnuiți, nu am trăit cu ele în copilărie, dar organismul le percepe ca ceva natural, sănătos, așa consider eu, ca sociolog”, a mărturisit Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, potrivit agrointel.ro.

Cea care a dus Magiunul de Topoloveni peste tot în lume a dezvăluit și o parte din secretele gustului inconfundabil al produsului.

„Am ieșit pe primul loc la nivel mondial grație modului în care noi procesăm prunele. La noi în fabrică sunt aceste oale, pe care eu le numesc minune și care sunt similare cu cele de lapte de acasă, acelea cu pereții dubli. Prin acei pereți circulă aburul tehnologic, care face ca vitaminele și mineralele din fructe să nu fie distruse. Faptul că noi am făcut analize, am făcut test la Institutul Național de Diabet și Nutriție Paulescu, ne confirmă acest lucru. Am vrut să testez dacă într-adevăr persoanele bolnave de diabet pot sau nu pot să-l consume, iată că pot să-l consume. Este numai pruna pusă în aceste vase bain marie”, a mai spus directoarea.

Fructele din care este realizat Magiunul de Topoloveni sunt recoltate din livezi autohtone, în care nu au fost folosite pesticidele.

„Noi cumpărăm numai prune din livezi consacrate în care nu se folosesc pesticide. Am făcut test și Magiunul Topoloveni nu conține pesticide. Nu conține nici zahăr, nici aditivi. La nutriscore, noi avem verde închis la magiun și alte produse. Sunt vreo 4-5 soiuri de prune pe care le recoltăm, și facem cupaj, așa se numește. Primele prune care se coc sunt cele primăvăratice, urmează Anna Spath, Stanley-ul și pruna de tomnă cea Brumărie. Le punem în butoaie, se cupajează una după alta, unele vin cu mirosul, altele cu gustul, altele cu culoarea. Așa se obține culoarea aceea neagră, parfumată și dulce, că magiunul este dulce-acrișor. De fapt are gustul prunei uscate, noi le fierbem fără foc, cu ajutorul aburului tehnologic, rămân în ele toate vitaminele, potasiu are cât o banană, are vitamina C, fier, fibre alimentare și altele”, a explicat Bibiana Stanciulov.

Potrivit celei care l-a creat și l-a dus pe cele mai înalte culmi ale lumii, Magiunul de Topoloveni poate fi consumat ca atare, pe o felie de pâine, ingredient pentru bomboanele de ciocolată, umplutură pentru cozonac, poate fi utilizat la prăjituri și aluaturi sau chiar în sosurile folosite la friptura de vânat, așa cum a fost utilizat în Norvegia.

Citește și: ”Plăcintă Dobrogeană”, recunoscută la nivel european. România a câștigat în fața Bulgariei

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
Playtech.ro
Cât costă să mergi cu elicopterul la festivalul Electric Castle 2024. E ultima fiță
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Raed Arafat a dat ORDINUL în România. Este obligatoriu de joi, 18 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Top 5 atracții turistice în Oslo: ce nu trebuie să ratezi
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'