Până în prezent, proiectul a fost adus în atenţia organizaţiilor APADOR-CH, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice (CJR) şi Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii (Romani CRISS), iar MAI îşi exprimă disponibilitatea de a discuta proiectul de lege cu toate organizaţiile, asociaţiile sau instituţiile interesate ori care se află în circuitul de aprobare al acestuia.
Reprezentanţii MAI mai spun că în această săptămână au avut o întâlnire cu membri ai APADOR-CH, majoritatea propunerilor şi observaţiilor discutate cu aceştia fiind preluate în cadrul proiectului de lege şi că vor avea loc şi alte întâlniri, iar la finalul acestora o formă revizuită a proiectului de lege va fi făcută publică, urmând să fie organizată şi o şedinţă de dezbatere publică.
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, în 2 noiembrie, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, spunea, la o întâlnire cu şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, că la finalul dezbaterilor privind statutul poliţistului se va şti dacă societatea vrea să îi dea poliţistului protecţia şi pârghiile necesare sau rămânem în situaţia confuză de acum, dar atunci nu-l putem facem responsabil pe poliţist de tot ce nu merge bine într-o comunitate. „În situaţia în care dorim un poliţist care nu trebuie să fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu îi mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii”, a afirmat Dan.
Proiectul este contestat de unele organizaţii civice. Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a cerut Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri de modificare a legilor poliţiei, despre care spune că favorizează abuzurile – de la incriminarea unor „simple huiduieli” la proteste până la reţineri pe durată nedeterminată sau obligarea cetăţenilor să stea în „poziţie inofensivă” în faţa organelor de ordine.
APADOR-CH este de părere că, „pe alocuri”, modificările de natură să încalce drepturi şi libertăţi sau permit, prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetăţeanului.
Asociaţia face referire la propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine, iar „reţinerea administrativă” este un alt punct pe care APADOR-CH îl contestă.
Modificarea legilor din domeniul ordinii publice – Legea 61/1991 (a ordinii şi liniştii publice), Legea 218/2002 (a poliţiei) şi OUG 104/2001 (a poliţiei de frontieră) – se află în dezbatere pe site-ul ministerului.