MAI a supus dezbaterii publice modificările la Statutul poliţistului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus, marţi, dezbaterii publice modificările la Statutul poliţistului, motvând că acestea sunt necesare din cauza deficitul de personal şi nevoii de a corecta anumite prevederi care au fost declarate neconstituţionale.
Romania TV
15 mai 2018, 14:48
MAI a supus dezbaterii publice modificările la Statutul poliţistului

Modificările vizează descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situaţiilor care facilitau pensionarea în jurul vârstei de 40 de ani, dar şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare. De asemenea, se stabileşte un mecanism pentru eliberarea din funcţii de conducere a poliţiştilor cu deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii.

MAI anunţă, marţi, că a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.

”Decizia a fost luată din două considerente, respectiv deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum şi nevoia de a corecta, de îndată, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstituţionale şi care, dacă nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecţie în vederea organizării concursurilor din minister. Aceasta situaţie afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condiţiile în care acesta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituţia”, anunţă MAI, într-un comunicat de presă.

În Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă, sunt precizate domeniile pe care le vizează modificările propuse.

Primul dintre domenii este descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, precum şi reevaluarea celui privind încadrarea în funcţie a poliţiştilor la debutul în profesie.

Sunt menţionate în mod expres persoanele care au competenţa de acordare a gradelor profesionale, elementul de noutate constând în stabilirea competenţei de acordare a şefului unităţii care are calitatea de ordonator de credite.

În cazul în care acesta nu deţine calitatea menţionată, competenţa revine, după caz, ministrului afacerilor interne sau inspectorului general.

De asemenea, se instituie o reglementare prin care  poliţiştii pot  fi puşi la dispoziţie pe timpul cercetării prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp în care li se rezervă postul şi beneficiază, integral, de drepturile băneşti.

”Această măsură elimină posibilitatea ca poliţiştii să influenţeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor”, precizează MAI.

Proiectul de Ordonanţă stabileşte şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

În plus se reglementează situaţia poliţiştilor care ocupă funcţiile de demnitate publică sau cu rang de demnitar.

”S-a prevăzut obligaţia unităţii de a rezerva postul ocupat de către poliţist anterior numirii în funcţiile menţionate. La eliberarea din funcţia de demnitate publică sau cu rang de demnitar, poliţistul este numit în postul ocupat anterior”, se arată în Nota de fundamentare a OUG.

În plus, docuemntul stabileşte un mecanism privind eliberarea din funcţia de conducere.

”În situaţia în care nu mai sunt întrunite condiţiile necesare pentru îndeplinirea funcţiei de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale, poliţistul este eliberat din funcţie. Existenţa situaţiilor de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere se constată cu ocazia evaluării activităţii profesionale individuale a poliţistului, fiind stabilite criterii concrete în raport cu organizarea şi planificarea activităţilor, oportunitatea şi operativitatea deciziilor, exercitarea controlului şi a autorităţii, realizarea unui climat optim de muncă, motivarea subordonaţilor, capacitatea de relaţionare, receptivitatea la iniţiativele personalului”, se mai arată în Nota de fundamentare.

De asemenea, a fost stabilită procedura de numire în funcţie a poliţistului eliberat din funcţie în condiţiile menţionate, respectiv posibilitatea numirii pe un post prevăzut cu coeficient inferior celui anterior deţinut.

Un alt aspect important abordat este limitarea numărului de cazuri în care se poate cere pensionarea anticipată, chiar în jurul vârstei de 40 de ani.

Pentru elevii din şcolile MAI care sunt admişi în alte unităţi de învăţământ ale ministerului sau pentru agenţii de poliţie admişi într-un program de studii de licenţă, cu frecvenţă, la o instituţie de învăţământ a MAI, proiectul oferă posibilitatea încheierii unui act adiţional la angajament, care să nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregătirea acestora, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă.

De asemenea, pentru agenţii care trec în corpul ofiţerilor se elimină obligativitatea parcurgerii unei perioade de probă întrucât, în cazul acestora, nu este vorba despre o iniţiere în carieră, ci doar despre o schimbare a corpului profesional.

În acelaşi timp, se valorifică vechimea în MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agenţilor de poliţie în corpul ofiţerilor de poliţie, pe baza unor stagii stabilite concret în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice.

Textul proiectului de act normativ poate fi consultat pe site-ul MAI, iar propunerile pot fi trimise în termen de zece zile.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei