„Prin art. VII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: „Mai există DNA?!”. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Veselă”, a comentat Cătălin Predoiu pe Facebook.
Fostul ministru al Justiţiei face trimitere noile condiţii de a fi procuror DNA, potrivit ordonanţei.
Art. VII: Procurorii care, la dată intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Mai exact, actualii procurorii DNA şi DIICOT rămân angajaţi în structuri dacă îndeplinesc condiţiile din legile justiţiei actualizate.
Pe lângă condiţiile de vechime, care a fost mărită, legea 304 modificată a mai adus câteva noutăţi. Procurorii DNA, care înainte de modificarea legii erau angajaţi pe baza unui interviu, în noua lege sunt angajaţi pe baza unui concurs, care conţine mai multe probe. Practic, niciun procuror DNA nu a fost angajat pe baza concursului, pentru că nu asta era regula.
Acum, ca să rămână angajaţi la DNA, procurorii existenţi ai structurii anticorupţie trebuie să respecte condiţiile Legii 304 actualizate. Adică să fie angajaţi pe bază de concurs. Această interpretare ar goli DNA de procurori, iar dosarele în lucru ar rămâne în aer.
Extras din Legea 304/2004 actaulizată, privind condiţia de angajare a procurorilor DNA:
(1) Direcția Națională Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, la propunerea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma concursului organizat în acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii.
(2) Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 8 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Concursul prevăzut la alin. (2) constă în:
a) un interviu transmis în direct, susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;
b) o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitate.
Art. V.
Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt numiți în funcție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție rămân în funcțiile pe care le îndeplinesc în cadrul acestor structuri.
O altă nelămurire a ordonanţei priveşte condiţia de vechime a procurorilor, care a fost mărită la 10 ani pentru a putea profesa la DNA. Într-un punct de vedere trimis de DNA către CSM şi publicat în exclusivitate de G4Media.ro, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori.
În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori.
”(…) În cazul aplicării acestui articol, 34 de procurori din cadrul direcției, din care 24 numiți și 10 delegați, vor fi afectați de dispozițiile art. VII mai sus menționat (…) În cazul excluderii perioadei cât procurorii au avut calitatea de auditor de justiție din vechimea necesară numirii în cadrul direcției în afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, încă 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani”, se arată în punctuld evedere DNA.