Macedonia de Nord mai are o populaţie de doar 1,8 milioane, după 30 de ani de independenţă, 600.000 dintre cetăţenii săi locuind în prezent în străinătate.
Exodul din această ţară balcanică este subiectul unui reportaj realizat de agenţia France Presse. „Magazinele abandonate și străzile în mare parte goale oferă puține semne de viață în Valandovo, oraş din Macedonia de Nord, de unde tinerii fug în număr mare sperând să găsească o viață mai bună în străinătate. La fel ca o mare parte din acest colț sărac din sud-estul Europei, această mică națiune balcanică stă pe o bombă demografică cu ceas, alimentată de o populație îmbătrânită, scăderea natalității și migrația în masă”, se arată în materialul AFP.
Situația economică dezastruoasă și lipsa investițiilor au fost principalii factori care au dus la migrația populației. „Dacă ai puțin peste 2,4 milioane de cetățeni și mai mult de un sfert au plecat, atunci trebuie să fii serios îngrijorat de ceea ce se întâmplă”, spune Apostol Simovski, directorul biroului de statistică al țării.
Satele și orașele mici precum Valandovo, aflat la 146 de kilometri de capitală, oferă puține locuri de muncă, împingându-i cei ambițioși și capabili să caute o viaţă mai bună în altă parte. „Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic”, declară Pero Kostadinov, noul primar ales al oraşului, un tânăr în vârstă de 33 de ani. „Entuziasmul de a lupta și de a sta acasă s-a pierdut”.
Numai în Valandovo, aproape 90% din veniturile oamenilor sunt legate de agricultură, un numitor comun în Macedonia de Nord. „Cinci dintre prietenii mei din clasa noastră de 20 de elevi s-au mutat deja în străinătate împreună cu familiile lor”, spune Bojan Nikolov (24 ani), membru al consiliului municipal pentru tineret din Valandovo.
Pentru cei care rămân, salariile lunare sunt în medie de 470 de euro. „Este mai bine să fii sclav cu 2.000 de euro într-o țară străină, decât să fii sclav cu 300 de euro acasă”, este un refren popular acum în Macedonia de Nord.
Este o imagine reprodusă în mai multe state Balcani. În Albania, aproximativ 1,7 milioane de oameni, sau aproximativ 37% din populație, au părăsit țara în ultimele trei decenii, potrivit cifrelor guvernamentale. De asemenea, sute de mii de oameni au părăsit Serbia pentru a se reinstala în străinătate, după războaiele din anii 1990 care au lovit economia, estimările sugerând că până la 10.000 de medici au plecat în ultimii 20 de ani.