Potrivit unui raport întocmit de organizația UN Woman, femeile suportă un volum mai mare de muncă neplătită decât bărbații, atunci când vine vorba de treburile casnice, potrivit panorama.ro.
Atunci când vine vorba de gătit, făcut curățenie, îngrijirea bătrânilor sau a copiilor din familie, femeile sunt cele care se ocupă într-o proporție mai mare de aceste lucruri decât bărbații. O femeie care are și un loc de muncă petrece încă trei ore și jumătate până la patru ore în gospodărie, în timp ce un bărbat se ocupă de treburi casnice între o oră și jumătate și două ore.
E important de știut că munca neplătită din gospodărie acoperă un aport semnificativ în economie, acoperind o serie de goluri dun bugetele de cheltuieli publice pentru servicii sociale și infrastructură.
La nivel mondial, îngrijirea neremunerată și munca casnică acoperă în medie între 10 și 39% din PIB-ul unei țări. În zilele noastre, una din trei persoane din întreaga UE este îngrijitor inforaml plătit pentru membrii familiei sau pentru prietenii aflați în dificultate din cauza unor probleme de sănătate sau a dizabilităților.
Datele statisticilor arată că 75% dintre femeile din România gătesc sau fac alte treburi casnice, media europeană fiind de 78%. Bărbații români își ajută într-o măsură mai mare soțiile la astfel de treburi, comparativ cu media europeană. Astfel, 41% dintre români fac treburi gospodărești, media europeană fiind de 32%.
Procentul româncelor care îngrijesc copii sau nepoți și persoane vârstince sau cu dizabilități este de 46%, media europeană fiind de 37%. Bărbații se încadrează în media de 25%.
Din cauza treburilor gospodărești, femeile din România nu mai au timp și de altfel de activități. Doar 6% dintre acestea sunt implicate în activități de voluntariat sau caritabile, cel puțin o dată pe lună, media europeană ajungând la 12%. Procentuk bărbaților este de 8%, aproape de media în Europa de 11%.
Atunci când vine vorba de activități sportive sau recreative lucrurile stau destul de rău. Numai 6% din femeile din România și 6% dintre bărbați au timp de astfel de activități, media europeană fiind de 27%, respectiv 31%.