Mai mult de jumătate din utilizatorii online accesează ştirile pe Facebook, YouTube şi Twitter

Rețelele de socializare s-au impus ca sursă principală de știri în rândul utilizatorilor online, care le accesează tot mai mult pe smartphone-urile lor, potrivit unei estimări a unui centru de analiză, care avertizează că acceptarea știrilor gratuite a devenit o provocare pentru proprietarii știrilor de calitate, scrie Reuters.
Filip Stan
15 iun. 2016, 16:24
Mai mult de jumătate din utilizatorii online accesează ştirile pe Facebook, YouTube şi Twitter

Mai mult de jumătate din utilizatorii online se informează de pe Facebook sau de pe alte platforme de socializare media, refuzând să plătească pentru știri și utilizând unelte de blocare a reclamelor, ceea ce afectează veniturile proprietarilor de media, potrivit Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului (RISJ).

Chiar dacă știrile distribuite prin rețelele de socializare oferă posibilitatea obținerii unui număr mai mare de cititori, este mai dificil pentru proprietarii de media să obțină recunoaștere și să rămână conectați cu publicul lor, indică RISJ în raportul său anual privind știrile în mediul digital. ”Aceste lucruri se întâmplă din cauza noastră”, a spus Rasmus Kleis Nielsen, director pentru cercetare în cadrul Institutului Reuters, într-un interviu telefonic pentru Fundația Thomson Reuters. ”Preferăm știrile în format digital pentru că sunt mai la îndemână însă primești exact ceea ce plătești. Este nevoie de bani ca să faci jurnalism profesionist”, a mai spus Rasmus Kleis Nielsen.

Facebook joacă un rol semnificativ în ce privește distribuirea știrilor online, 44% dintre oameni folosesc rețeaua de socializare drept sursa lor de știri, 19% folosesc YouTube și 10% folosesc Twitter, se arată în raportul menționat.

Potrivit Agerpres, Nielsen susține că în statele în curs de dezvoltare, unde accesul la surse (de știri) independente și de încredere este limitat, sunt și mai mulți oameni care se bazează pe platformele de socializare pentru citirea știrilor. ”Mulți oameni în state din Asia și Africa folosesc telefoanele mobile pentru accesarea știrilor online și în acele regiuni platformele de socializare reprezintă o sursă și mai importantă de știri”, a spus Nielsen.

Circa 36% dintre oameni au preferat ca știrile să fie selectate pentru ei de algoritmi, comparativ cu 30% care s-au bazat pe editori sau redactori, deși unii au avut temerea că au pierdut unele informații importante sau puncte de vedere provocatoare, se mai arată în același raport.

Pentru prima dată rețelele de socializare au depășit televiziunile ca principală sursă de știri pentru segmentul de vârstă 18-24 de ani, 28% dintre aceștia citând platformele de socializare ca sursa lor principală de știri, în timp ce 24% consideră că televiziunea ca fiind cea mai importantă sursă de știri.

Mai mult de jumătate dintre repondenți au admis că folosesc smartphone-urile pentru accesarea știrilor, cele mai mari procente fiind în Suedia (69%), Coreea de Sud (66%) și Elveția (61%), conform raportului. În Marea Britanie și SUA folosirea smartphone-urilor pentru accesarea știrilor a depășit pentru prima dată calculatoarele de birou și laptopurile. Cercetarea a fost realizată online în 26 de state din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!