Mai mult de jumătate dintre români susţin independenţa energetică a ţării

Independenţa energetică a României este privită cu ochi buni de mare parte dintre cetăţeni, considerându-se că printre efectele pozitive ale acesteia se vor număra reducerea preţurilor şi crearea de noi locuri de muncă, potrivit concluziilor unui barometru de opinie realizat de INSCOP Research.
Romania TV
06 aug. 2013, 10:07
Mai mult de jumătate dintre români susţin independenţa energetică a ţării

Românii se tem însă că prin exploatarea intensivă a resurselor ţării ar putea fi create efecte negative asupra mediului înconjurător, mai relevă cercetarea, arată sondajul INSCOP.

„Conform datelor publicate, 43% dintre români preferă ca România să fie independentă energetic, chiar dacă acest lucru presupune unele riscuri pentru mediul înconjurător. În contrapartidă, 36,5% dintre români preferă ca România să nu fie independentă energetic dacă acest lucru înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător. 20,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Dacă eliminăm non-răspunsurile, mai mult de jumătate dintre români susţin opţiunea independenţei energetice, chiar şi în condiţiile unor riscuri de mediu”, se precizează într-un comunicat INSCOP.

Rugaţi să se exprime cu privire la impactul asupra preţurilor în cazul independenţei energetice a României prin exploatarea intensivă a resurselor naturale ale ţării, 40,6% dintre cei chestionaţi au răspuns că aceasta va contribui la reducerea preţurilor, 31,2% au opinat că nu va avea niciun impact, 11,4% au susţinut că va antrena o creştere a preţurilor, în timp ce 16,8% nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce priveşte efectul exploatării resurselor energetice asupra locurilor de muncă, 60,3% dintre români sunt de părere că independenţa energetică asigurată prin exploatarea resurselor naturale va crea noi locuri de muncă, iar 22% cred că acest lucru nu se va întâmpla. 17,7% ori nu au răspuns la această întrebare, ori au răspuns cu „nu ştiu”.

Referitor la consecinţele exploatării resurselor energetice asupra mediului, 44,6% dintre respondenţi cred că va avea efecte negative, în timp ce 22,7% consideră că nu. Numai 9,8% dintre cei intervievaţi susţin că această exploatare va avea efecte pozitive asupra mediului înconjurător, iar 23% reprezintă ponderea non-răspunsurilor la această întrebare.

Potrivit sondajului, cea mai mare parte a celor care consideră oportună independenţa energetică a României în ciuda riscurilor pentru mediul înconjurător sunt bărbaţi – 47,8%, comparativ cu 38,4% – femei. Cifrele mai arată că 32,9% dintre bărbaţi şi 39,9% dintre femei nu susţin independenţa energetică dacă acest lucru înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător.

Românii chestionaţi de către INSCOP Research şi care susţin independenţa energetică a României provin într-un procent mai mare din mediul urban (46,3%), deşi această idee îşi găseşte susţinători şi în mediul rural (38,8%).

„Segmentarea răspunsurilor în funcţie de mediul de rezidenţă arată că 46,3% din populaţia oraşelor şi 38,8% din populaţia satelor preferă independenţa energetică, deşi pot exista riscuri de mediu. Pe de altă parte, 33% din populaţia oraşelor şi 40,7% din cea a satelor preferă ca România să nu fie independentă energetic dacă acest lucru înseamnă unele riscuri pentru mediu”, mai arată sursa citată.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 – 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Stațiunea din România, cu cel mai pur aer din Europa, pe care o adorau părinții și bunicii noștri pe vremuri, a fost lăsată în ruine. Perla turismului românesc a ajuns de nerecunoscut astăzi
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Decizia CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale: Toader explică motivațiile
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând